Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine va furniza şi cât va costa energia electrică începând cu 1 aprilie curent

© Sputnik / Miroslav Rotariлиний электропередачи
линий электропередачи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În ultima zi a lunii martie, Societatea pe acțiuni "Energocom" a semnat contractul de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova cu compania ucraineană "DTEK Trading".

CHIŞINĂU, 1 apr — Sputnik. Din 1 aprilie, ţara noastră va importa energie electrică din Ucraina, la preţul de 50,2 dolari pentru 1 MWh, Ministerul Economiei subliniind că acesta este cel mai avantajos preţ dintre cele oferite.

Сергей Тофилат - Sputnik Moldova
Expert: Ucraina nu poate asigura Moldova cu energie electrică

Potrivit sursei, vineri, 31 martie, în urma examinării ofertelor primite de la SA "Energocom" și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocieirilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova — ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest, au semnat contracte cu SA "Energocom" privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 — 31 martie 2018.

Ministerul a explicat că oferta SA "Energocom" a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit — 50,2 USD pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus prețul de 58,5 USD pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua până la 54,4 USD.

„La volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 milioane de lei", subliniază instituţia într-un comunicat.

Analizând procesul de organizare a licitațiilor, atât operatorii reglementați, cât și membrii Grupului de observatori, care a monitorizat procesul de licitație a energiei electrice, format din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Delegației UE în Republica Moldova și Secretariatului Comunității Energetice, au menționat că acesta a fost organizat transparent, cu respectarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunității Energetice și pusă în aplicare la 5 ianuarie 2017 prin ordinul ministrului Economiei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0