Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zilele ministrului de Externe sunt numărate. Cine râvnește să-i ia locul?

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова
Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Partidului Popular European din Moldova (PPEM) nu exclude că ar putea prelua în scurt timp conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în actualul Guvern

CHIȘINĂU, 31 mart — Sputnik. Fostul premier al Republicii Moldova, dar și fost ministru de externe, Iurie Leancă, a lăsat să se înțeleagă în cadrul unei emisiuni la TVC 21 că ar exista intenții de a-l înlocui pe actualului ministru de Externe, Andrei Galbur.

Fiind întrebat direct dacă va prelua conducerea ministerului de profil în cadrul Guvernului Filip, Iurie Leancă a confirmat că există discuții în acest sens, precizând că acestea au fost inițiate încă în vara anului trecut, atunci când formațiunea pe care o conduce a semnat un acord de parteneriat cu actuala majoritate parlamentară. Discuțiile au fost reluate, potrivit ex-premierului, acum câteva săptămâni.

"Anumite discuții am avut, să vedem dacă va exista sau nu va exista o finalitate", a declarat șeful PPEM.

Leancă a schițat un "portret" al ministrului de externe de care ar avea nevoie țara noastră, opinând că acesta poate deveni "de succes" doar în cazul în care "contează pe plan intern".

Юрий Лянкэ - Sputnik Moldova
Politică
Leancă: Republica Moldova nu trăiește pe o planetă sigură și stabilă

"Cei din afară îl tratează cu seriozitate, atunci când știu că după discuțiile pe care le are acesta în diverse capitale se vor schimba lucrurile pe interior. Trebuie să ai un rol foarte bine definit pe plan intern, pentru a fi un ministru de externe de succes în afară", a subliniat el.

Leancă a apreciat în acest context că a fost un ministru de externe "nu rău" din 2009 și până în 2013, sugerând astfel că el s-ar potrivi perfect criteriilor enunțate de el.

Leancă analizează însă propunerea care i s-a făcut de pe poziția unui lider de partid și în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare. Astfel că o condiție a liderului PPEM ar fi să vină la guvernare împreună cu echipa sa, subliniind că succesele sale anterioare în funcția de ministru au fost obținute împreună cu echipa.

"Suntem o echipă cu oameni valoroși, cu experiență anterioară, dar nu știu dacă vom ajunge la un rezultat, pentru că timpul se scurge repede și a rămas puțin până la alegerile viitoare", a subliniat Leancă.

Deși a afirmat că nu s-au negociat deocamdată funcții, el a apreciat că un viceministru de externe mai bun decât colegul său Eugen Carpov nu poate exista.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0