Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul anunță că va elabora un nou Cod al Audiovizualului

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaРабота телеканала "Москва-24"
Работа телеканала Москва-24 - Sputnik Moldova
Abonare
La o zi de la modificarea Codului Audiovizualului, Parlamentul anunță despre elaborarea unui nou Cod al Audiovizualului în Republica Moldova

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că, în luna aprilie, în Legislativ, va fi creat un grup de lucru privind ajustarea legislației de media la standardele europene și, în mod prioritar, va fi elaborat un nou Cod al Audiovizualului.

Candu a declarat că procesul de elaborare a unor reglementări media conforme standardelor europene este susținut de Consiliul Europei, care va participa la formularea procedurilor și regulilor de activitate a acestui grup. Din grupul de lucru vor face parte radiodifuzorii, instituțiile publice din domeniu și reprezentanții societății civile cu experiență în domeniul audiovizual.

Andrian Candu invită părțile interesate să depună scrisori de delegare a reprezentanților în acest grup de lucru până în 24 aprilie curent, ora 16.00.

Вести: 25 лет в эфире российского телевидения - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Radiodifuzorii din Moldova, obligați să ofere 8 ore pe zi de producție autohtonă

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, în lectură finală, cu votul a 79 de deputați, modificări la actualul Cod al Audiovizualului. Potrivit Legii, care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, produsul autohton va constitui opt ore din volumul zilnic de emisie și va fi difuzat exclusiv în intervalul 06:00-24:00. Cel puțin șase ore din produsul autohton va fi difuzat în orele de maximă audiență, dintre care cel puțin patru ore vor fi difuzate în limba de stat.

Totodată, radiodifuzorii privați nu vor mai avea dreptul să utilizeze sigla altor posturi de televiziune, inclusiv a celor din afara Republicii Moldova, mai mult de două ore pe zi. La fel, acestora li se interzice utilizarea semnalelor de identificare video și audio ale altor posturi de televiziune, inclusiv din afara țării.

Autorii proiectului au retras modificarea la art. 9 privind retransmisia emisiunilor numai din țările care au ratificat Convenția Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră, urmarea a obiecțiilor transmise de experții Consiliului Europei la 22 iulie 2015.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii, CCA va avea dreptul să aplice sancțiuni radiodifuzorilor pentru nerespectarea Codului Audiovizualului. Acestea vor constitui amenzi care vor varia de la 5 mii la 30 de mii de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0