Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Radiodifuzorii din Moldova, obligați să ofere 8 ore pe zi de producție autohtonă

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimedia"Вести": 25 лет в эфире российского телевидения
Вести: 25 лет в эфире российского телевидения - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au adoptat mai multe modificări la Codul Audiovizualului, care înaintează noi cerințe pentru radiodifuzorii din Moldova

CHIȘINĂU, 30 mar – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, în lectură finală, cu votul a 79 de deputați, modificări la Codul Audiovizualului.

Scopul legii este stimularea producției autohtone, respectiv, sporirea numărului locurilor de muncă și a calificării în media, stabilirea unor reguli clare pentru radiodifuzori și excluderea posibilităților de abuz din partea autorității naționale de reglementare în domeniul audiovizualului. De asemenea, stabilirea unui mecanism care va permite efectuarea eficientă și corectă a măsurărilor de audiență.

Работа Международного вещательного центра - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CCA susţine financiar programele radiodifuzorilor locali

Potrivit Legii, care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, produsul autohton va constitui 8 ore din volumul zilnic de emisie și va fi difuzat exclusiv în intervalul orelor 6.00-24.00. Cel puțin 6 ore din produsul autohton va fi difuzat în orele de maximă audiență, dintre care cel puțin patru ore vor fi difuzate în limba de stat.

Totodată, radiodifuzorii privați nu vor mai avea dreptul să utilizeze sigla altor posturi de televiziune, inclusiv a celor din afara Republicii Moldova, mai mult de 2 ore pe zi. La fel, acestora li se interzice utilizarea semnalelor de identificare video și audio ale altor posturi de televiziune, inclusiv din afara țării. 

Autorii proiectului au retras modificarea la art. 9 privind retransmisia emisiunilor numai din țările care au ratificat Convenția Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră, urmarea a obiecțiilor transmise de experții Consiliului Europei la 22 iulie 2015.

Legea va obliga Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) să selecteze, o dată la 5 ani, în urma unui concurs internațional, o companie pentru măsurarea audienței.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii, CCA va avea dreptul să aplice sancțiuni radiodifuzorilor pentru nerespectarea Codului Audiovizualului. Acestea vor varia de la 5 mii la 30 de mii de lei.  

Proiectul a fost expertizat de OSCE și Consiliul Europei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0