Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocatul Poporului, gata să-l atace în judecată pe Dorin Chirtoacă

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ
Dorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Poporului îl avertizează pe primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, că încalcă drepturile persoanelor cu dizabilități

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, și membrii Consiliului de experți de pe lângă Oficiul Avocatului Poporului solicită primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, să asigure adaptarea rezonabilă, conform necesităților persoanelor cu dizabilități, a străzii Mihail Sadoveanu.

”În caz de ignorare a acestei recomandări, Ombudsmanul își rezervă dreptul de a acționa Primăria municipiului Chișinău în judecată”, anunță Avocatul Poporului.

Într-un demers expediat lui Chirtoacă se menționează că Avocatul Poporului și Consiliul de experți pentru monitorizarea implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități monitorizează lucrările de reconstrucție a unor străzi din capitală pentru evaluarea acestora din punct de vedere al accesibilităţii infrastructurii și adaptării la necesitățile persoanelor cu dizabilități. Astfel, s-a constatat mai multe abateri de la normele prevăzute în legislația națională.

Spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Avocatul Poporului: asistența medicală va deveni un lux pentru mii de cetățeni

Avocatul Poporului se referă la devierile atestate în procesul de reconstrucție a străzii Mihail Sadoveanu din Chișinău. S-a stabilit că pe această stradă stațiile de așteptare și locurile de parcare sunt în mare parte îngrădite cu borduri înalte, fără a fi prevăzute segmente adaptate la necesitatea utilizatorilor de cărucioare rulante.

De asemenea, pe trotuarele din preajma trecerilor de pietoni și la stațiile de așteptare nu este asigurată marcarea prin pavaj tactil, iar elemente de avertizare preventivă în general nu există. În parcări nu sunt prevăzute locuri adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități, care să fie marcate corespunzător.

”Autoritățile administrației publice centrale și locale au obligația directă de a contribui la asigurarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități pentru a preveni și elimina discriminarea acestora în societate”, se menționează în mesajul Ombudsmanului către Dorin Chirtoacă.

Cotorobai precizează că ignorarea intenționată de către persoana cu funcție de răspundere a sesizării și neîndeplinirea recomandărilor date de Avocatul Poporului, împiedicarea sub orice altă formă a activității acestuia se sancționează.

Avocatul Poporului și membrii Consiliului de experți recomandă primarului general al capitalei să elimine în regim de urgență încălcările depistate și specificate în acest demers, iar Inspecţia de Stat în Construcţii să verifice acest obiectiv pentru a întocmi prescripții pe marginea acestui caz.

”În caz de ignorare a prezentelor recomandări, în temeiul prevederilor legislației naționale, Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a înainta o acțiune în instanța de judecată în vederea asigurării implementării prevederilor legislației naționale și pentru a asigura respectarea dreptului persoanelor cu dizabilități la un mediu social accesibil și fără bariere”, se spune în mesajul Ombudsmanului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0