Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Drama copiilor, în țara ticăloșilor

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu praporșcic
Sergiu praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
Nu doar cei reținuți și bănuiți de procurori și anchetatori sunt vinovați de faptul că copiii din școlile și grădinițele din Capitală au fost alimentați ani la rând cu produse alterate. Ci și primarul Dorin Chirtoacă, și actualul ministru al Educației, Corina Fusu, și fostul ministru Maia Sandu, și mulți, mulți alții.

În cazul licitațiilor trucate la achiziționarea produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din municipiul Chișinău au fost reținute deja 18 persoane. Dar vinovați de faptul că statul era furat la procurarea acestor produse alimentare și, mai ales, de faptul că elevii din școlile și copii din grădinițele din Capitală erau hrăniți cu alimente alterate nu sunt doar cei reținuți și bănuiți. Numărul lor este mult mai mare. Pentru că de ceea ce se întâmplă în cantinele din școli și grădinițe știa mult mai multă lume. În primul rând bucătarii, care nu au denunțat această crimă la poliție, la procuratură, la inspectoratele școlare, la SIS, dacă vreți. La fel și medicii din grădinițele și din instituțiile de învățământ respective, dar și directorii și directorii adjuncți. Ei toți au știu că le sunt livrate carne, pește și alte produse alterate pentru hrana copiilor, dar au tăcut mâlc. Probabil, maximum ce au făcut ei, când aceste produse chiar puțeau și era cu neputință de consumat, le-au scos din meniu, le-au dat copiilor numai terci sec, fără carne, fără pește, ca să nu moară de intoxicație vreunul dintre micuți și ei să ajungă pe banca acuzaților. Iar când produsele nu erau chiar cu totul alterate, când încă nu aveau viermi, au acceptat să le pună în farfuriile acestor sărmani copii.

Chirtoacă, Fusu, Sandu, fără inimă și fără frică de Dumnezeu

Работа детского сада - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Copiii din grădinițele capitalei erau otrăviți conștient de funcționari corupți

"Avem în spitale copii care s-au intoxicat", a declarat, în conferința de presă în care a prezentat acest caz strigător la cer, șeful Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu. Deci, aceste crime comise împotriva copiilor de toată această armată de bucătari, directori și directori adjuncți de școli și de grădinițe, de șefi ai direcțiilor de învățământ, de inspectori, de controlori, de funcționari care au eliberat certificate de conformitate, de calitate pentru aceste mărfuri alterate, nu au trecut fără repercusiuni, fără victime. Iar victimele au fost copiii. Ce inimă au cei care au comis aceste crime sau au tăcut complice, știind că din cauza lor niște ființe inocente ajung invalizi pe viață sau au fost supuse riscului să moară? În mod sigur că nu au inimă, așa cum nu au nici frică de Dumnezeu.

Tot așa cum nu are frică de Dumnezeu și nici inimă primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, care a știu ce se întâmplă în școlile și grădinițele din Chișinău, dar care nu a întreprins nimic pentru a curma această crimă. Doar și-a avertizat complice ortacii care livrau și preparau bucate din produse împuțite, ca să fie mai atenți că ar putea să ajungă pe mâna oamenilor legii.

Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Chirtoacă, demisionează!

La fel de responsabili și de criminali sunt și cei din cadrul Ministerului Educației, care în mod sigur cunoșteau ce se întâmplă în cantinele școlilor și grădinițelor din Capitală. Ministrul Educației, Corina Fusu, a știut indubitabil, pentru că face parte din aceeași formațiune cu Chirtoacă, ambii fiind fruntași liberali. E greu de crezut că, în privat, ei nu au discutat niciodată acest subiect. Că nu au discutat despre asta și cu liderul liberal, Mihai Ghimpu.

Așa cum a știut despre această crimă și fostul ministru al Educației Maia Sandu, care a avut grijă să instaleze camere de supraveghere la examenele de bacalaureat, dar nu a catadicsit să verifice ce se întâmplă în cantinele școlilor și grădinițelor din Chișinău, să filmeze cum copiii sunt hrăniți cu carne și pește împuțit.

Din interceptările telefonice făcute publice de Procuratura Anticorupție și CNA este clar că despre această infracțiune au știu mulți, foarte mulți și toți au tăcut. Toți s-au dovedit a fi niște ticăloși. Cei care au intoxicat copiii cu produse alterate sunt niște criminali, iar cei care au știut și au tăcut — niște ticăloși. Dacă această crimă nu era îndreptată împotriva copiilor, ci doar împotriva contribuabilului, bugetului public, mai era treacă-meargă, dar așa nimeni nu are nicio scuză. Nici una.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0