Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Replica tăioasă a bașcanului Irina Vlah dată unui ministru liberal - Video

© Sputnik / Григорий СысоевИрина Влах
Ирина Влах - Sputnik Moldova
Abonare
Bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, i-a dat o replică tăioasă ministrului liberal Valeriu Munteanu, care a întreprins o vizită la Comrat pentru a discuta cu reprezentanții autorităților locale.

CHIȘINĂU, 30 mart — Sputnik. Locuitorii din autonomia găgăuză sunt revoltați de faptul că Guvernul Republicii Moldova a semnat cu Compania S.R.L. Frontera Resources LLC. acordul de concesiune a lucrărilor de explorare a zăcămintelor de gaze și petrol din sudul țării, fără a se consulta și cu autoritățile locale.

Miercuri, în timpul vizitei ministrului Mediului la Comrat, a avut loc o acțiune de protest. Participanții au solicitat guvernanților să anuleze contractul prin care a fost concesionat dreptul de cercetare a resurselor de petrol și gaze.

Extragerea petrolului - Sputnik Moldova
În RM demarează iarăși căutări stăruitoare de petrol și gaz

Ministrul liberal Valeriu Munteanu a oferit mai multe detalii din contractul de concesiune și a declarat că locuitorii din Găgăuzia nu trebuie să se sperie pentru că respectiva companie va putea începe extracția zăcămintelor naturale doar peste 5-10 ani, în cazul în care zăcăminte de petrol vor fi depistate și dacă Guvernul va acorda acest drept.

„Știu că se manipulează cu acest fapt, dar vreau să asigur toți cetățenii că nu există niciun pericol. Noi am permis acestei companii ca pe o treime din teritoriul Republicii Moldova să facă, timp de cinci ani de zile, cercetare, iar peste cinci — zece ani, așa scrie în acest contract, dacă vor depista gaze și petrol pe teritoriul Republicii Moldova, abia atunci, la anul cinci sau zece, Guvernul, care va fi atunci, care cu siguranță nu va fi Guvernul de acum, pentru că asta este imposibil în condițiile unei democrații normale, va încheia un contract de exploatare a zăcămintelor, iar până atunci compania, pe cheltuiala lor și pe riscul lor fac cercetare în Republica Moldova", a declarat Valeriu Munteanu.

Нефть - Sputnik Moldova
Cine va explora zăcămintele de petrol ale Moldovei

Potrivit lui Ministerului Mediului, în acordul de concesionare este menționat faptul că Frontera Resources are drept exclusiv de a explora resursele pe o perioadă de 5 ani, pe o suprafață de 12 mii de kilometri pătrați. Investițiile programate de Frontera Resources sunt de 6 milioane de dolari, pentru cei cinci ani în care se vor face cercetările. Ulterior, după ce vor fi prezentate rezultatele acestor explorări, compania, în baza unui alt contract ar putea primi permisiunea de a începe lucrările de extragere a hidrocarburilor, pentru care vor trebui să facă investiții de până la 100 de milioane de dolari. Ministrul Mediului a dat asigurări că întreg procesul a fost efectuat în condiții de maximă transparență, ținându-se cont de prevederile legislației în vigoare.

Totodată, bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a criticat dur decizia Guvernului de a oferi dreptul exclusiv companiei Frontera Resources LLC. privind explorarea zăcămintelor.

"Suntem nedumeriți că această decizie a fost luată în secret fără ca să existe un schimb de opinii cu autoritățile locale. Scuzați, dar decizia a fost luată într-un mod obraznic şi cu neruşinare în locul nostru. Mai întâi, permiteți lucrări de explorare, ulterior veți lua decizia de extracție a zăcămintelor. O spun ca jurist — nu este respectată legea privind statutul juridic special al Găgăuziei", a menționat Irina Vlah citată de gagauz.info.

Vlah a menționat că autoritățile își rezervă dreptul de a se adresa în instanță pentru a anula acest contract. De asemenea, în cadrul următoarei ședințe comune a Comitetului Executiv și a Adunării Populare a autonomiei va fi adoptată o decizia în privința valabilității acestui document pe teritoriul autonomiei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0