Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În RM demarează iarăși căutări stăruitoare de petrol și gaz

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaExtragerea petrolului
Extragerea petrolului - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Republicii Moldova a decis să autorizeze din nou căutarea zăcămintelor de gaz și de petrol pe teritoriul țării. Ministerul mediul urmează să organizeze un concurs de selectare a companiei care ar efectua lucrările de cercetare și exploatare.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova va anunța un concurs pentru concesionarea lucrărilor de cercetare geologică, inclusiv prospectarea și evaluare a zăcămintelor de substanțe minerale utile, de importanță națională, în scopul depistării acumulărilor de hidrocarburi (gaz, petrol) pe teritoriul țării, cu ulterioara lor exploatare pentru o perioadă de 40 de ani. Despre aceasta se spune în nota informativă a unui proiect de hotărâre propus spre examinare Cabinetului de Miniștri.

gaz benzină pompă - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu preţurile la petrol şi când se vor ieftini carburanţii

Potrivit documentului statul ar urma să primească 1 la sută din veniturile obținute în urma vânzărilor resurselor extrase. Banii vor fi direcționați în bugetul de stat.

Primele lucrări de cercetare geologică pentru identificarea surselor de gaze și țiței au avut loc în anii 1947-1953.

În 1972 aceste lucrări au fost întrerupte definitiv prin hotărârea Ministerului Geologiei al URSS. Decizia avea la bază rezultatele slabe ale acestor explorări. 

În anul 1985 comisia de expertiză a Ministerului Geologiei al URSS a recomandat efectuarea lucrărilor de cercetare seismică cu scopul de a crea o bază geologo-geofizică sigură pentru evaluarea corectă a perspectivelor de tiței și gaze ale republicii.

În anul 2013, compania britanică Canyon Oil and Gas Ltd a prezentat un raport potrivit căruia în Republica Moldova ar exista resurse de gaze de șist, însă aceste informații au fost infirmate de geologii și specialiștii moldoveni în domeniul siguranței energetice.

Fluxul de știri
0