Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Taxe de parcare în Chișinău: de la 5 la 45 de lei - cine va încasa banii

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaMașini parcate în oraș
Mașini parcate în oraș - Sputnik Moldova
Abonare
După ce ani de zile Primăria municipiului Chișinău nu a fost în stare să propună o soluție la problema acută a lipsei parcărilor, în special, în partea centrală a urbei, aceasta a lansat, în sfârșit, un proiect de regulament privind parcările private

CHIȘINĂU, 30 mart — Sputnik. Proiectul regulamentului de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în Chișinău a fost propus spre dezbatere publică. Administrația Capitalei intenționează să amenajeze locuri special de parcare cu ajutorul companiei private austro-ungare EME Parkleitsystem GmbH, care va încasa banii din această mega afacere timp de 25 de ani.

Демонтаж заграждений и знаков - Sputnik Moldova
Accidente
Scandal la Autogara centrală: parcarea interzisă pentru șoferi

Într-un material amplu la acest subiect, publicat de piataauto.md, care citează newsmaker.md, prima zonă cu locuri de parcare va fi amplasată în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni — Ierusalim — Alexandru cel Bun — Nicolae Starostenco — Ismail și va oferi o mie de locuri de parcare.

Tarifele pentru această zonă, propuse de Primărie, sunt următoarele: pentru automobile, motociclete sau camioane masa cărora nu depășește 3,500 de kilograme, tariful va fi de 15 lei pentru o oră; pentru mijloacele de transport greutatea cărora este mai mare de 3,500 kilograme — camioane, tractoare, autobuze etc., — tariful va de 45 de lei pentru o oră.

Cea de a doua zonă va cuprinde circa 10 mii de locuri de parcare și ar urma să se afle în perimetrul străzilor Mateevici — Ismail — Lev Tolstoi — Bucureşti — Ciuflea — Negruzzi — Gagarin — Aleea Gării — Albişoara — Mihai Viteazul — Sciusev — Constantin Stere. În zona respectivă tariful va fi de 10 lei pe oră pentru mijloacele de transport de până la 3,500 de kilograme şi, respectiv, 30 de lei ora pentru mijloacele de transport ce depășesc greutatea de 3,500 de kilograme.

ремонт дороги пробка автомобили Проспект Штефана чел Маре - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Operațiune specială. Continuă lichidarea parcărilor neregulamentare

Cea de a treia zonă de parcare este și mai mare. Aceasta ar trebui să ofere circa 20 de mii de locuri de parcare. Ea se va întinde de la Șoseua Balcani și va cuprinde strada central din comuna Durlești, lunca Bîcului, Grădina Botanică, strada Grenoble etc. Aici tariful pentru parcare va fi mult mai mic de la 5 lei pe oră până la 15 lei pe oră.

Documentul stabilește o serie de alte reglementări, inclusiv taxele ce vor fi plătite de către șoferii ai căror automobile vor fi evacuate. Amenzile pe care vrea să le instituie administrația municipală de asemenea sunt foarte mari.

În documentul propus dezbaterii publice este prevăzută inclusiv o taxă pentru folosirea spațiilor din curțile blocurilor în calitate de locuri de parcare. Primăria vrea să perceapă de la deținătorii de mijloace de transport 500 de lei pe an.

Primăria colectează propuneri din partea tuturor celor interesați de această inițiativă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0