Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Primul pas spre abolirea imunității deputaților a fost făcut

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au aprobat, joi, cu majoritate de voturi, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției care prevede anularea imunității parlamentare.

CHIȘINĂU, 30 mar – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a votat, joi, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției care prevede anularea imunității parlamentare.

Dezbaterile pe marginea proiectului de lege, ai cărui autori sunt deputați din mai multe fracțiuni parlamentare, a fost dezbătut de forul legislativ mai bine de o oră. Potrivit proiectului, alineatul (3) al articolului 70 din Constituția Republicii Moldova va fi eliminat. Acesta stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: câți pași trebuie parcurși până deputații nu vor mai avea imunitate

Deputatul PD Sergiu Sârbu, care a prezentat proiectul în fața deputaților, a declarat că eliminarea imunității nu prevede în niciun caz limitarea independenței parlamentarilor.

”Nu va afecta dreptul lui la libertatea opiniei și votului. Deputatul va continua să beneficieze de protecția prevăzută de Legea Supremă și nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau administrativă pentru voturile sau opiniile exprimate în perioada exercitării mandatului”, a declarat Sârbu. 

În același timp, autorii inițiativei legislative susțin că imunitatea nu trebuie să fie o piedică în fața realizării actului de justiție și nici să influențeze negativ cu bună știință aplicarea principiilor democratice într-un stat de drept. 

Urmează amendamentele care vor fi incluse în lectura a doua a proiectului, după care documentul va fi transmis din nou spre avizare Curții Constituționale. După ce Parlamentul va primi avizul Curții Constituționale, la expirarea a șase luni, proiectul urmează să fie aprobat în lectura a treia, finală, cu votul a 68 de deputați.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0