Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exclusiv: câți pași trebuie parcurși până deputații nu vor mai avea imunitate

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Iniţiativa de anulare a imunităţii parlamentare a fost avizată pozitiv, miercuri, de Comisia parlamentară Juridică, Numiri și Imunități

CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Comisia parlamentară Juridică, Numiri și Imunități a avizat pozitiv, miercuri, proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției care prevede anularea imunității parlamentare. Documentul a fost votat de toți membrii Comisiei, cu excepția socialiștilor, care s-au abținut de la vot. 

Inițiativa a fost semnată de deputați din mai multe fracțiuni parlamentare și a fost înregistrată în Parlament, în aprilie anul trecut.

Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova prezintă la APCE o informaţie cu privire la imunitatea parlamentară

Vicepreședintele Comisiei juridice, Numiri și Imunități Anatolie Zagorodnîi a declarat pentru Sputnik Moldova că proiectul, care vizează modificarea Legii Supreme, urmează să fie votat în Parlament în trei lecturi.

”În prima lectură, proiectul trebuie să fie votat de majoritatea simplă. Urmează amendamentele care vor fi incluse în lectura a doua a proiectului, după care documentul va fi transmis din nou spre avizare Curții Constituționale”, a explicat deputatul. 

După ce Parlamentul va primi avizul Curții Constituționale, la expirarea a șase luni, proiectul urmează să fie aprobat în lectura a treia, finală, cu votul a 68 de deputați. 

Potrivit proiectului, alineatul (3) al articolului 70 din Constituția Republicii Moldova va fi eliminat. Acesta stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Autorii proiectului susțin că modificarea nu va limita independenţa deputatului și nu va afecta dreptul lui la libertatea opiniei şi votului, care este prevăzută în Legea Supremă. Astfel, deputatul nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau contravenţională pentru voturile sau opiniile exprimate în executarea mandatului.

Proiectul de lege cu privire la anularea imunității parlamentare a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței din 30 aprilie a Legislativului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0