Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIS-ul conformă: Adepții Statului Islamic și Al-Qaida au ajuns și în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariSIS СИБ
SIS СИБ - Sputnik Moldova
Abonare
Doar într-un an și câteva luni, serviciile speciale moldovenești au identificat și reținut patru persoane care propagau și justificau public în Republica Moldova atacurile teroriste practicate de Statul Islamic și Al-Qaida.

CHIŞINĂU, 28 mart — Sputnik. În perioada 2016-2017, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au reținut patru persoane, cetățeni moldoveni și străini, care desfășurau "activități cu impact asupra intereselor de securitate națională ce constituie riscuri şi ameninţări, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorismului".

SIS a contracarat o acţiune de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului - Sputnik Moldova
Vin în Moldova să facă studii la medicină, dar se apucă de traficat moldovence

Cei patru au fost identificați de către Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Potrivit ofițerilor Centrului, aceștia încercau să racoleze și alți adepți ai ideologiei jihadiste.

"Conform informațiilor deținute de SIS, bărbații, cu vârste cuprinse între 18 şi 46 de ani, au parcurs un proces rapid de auto-radicalizare şi au aderat la ideologia promovată de organizațiile teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida. Aceștia s-au remarcat printr-un profil religios radical, derulând activități de propagandă și justificare publică a terorismului, menite să atragă alte persoane de pe teritoriul țării spre ideologia jihadistă", precizează ofițerii SIS în comunicatul de presă.

Oamenii legii au inițiat asupra acestor indivizi cauze penale, ei fiind acuzați de comiterea infracțiunii prevăzute de Articolul 279² aliniatul (3), litera a) al Codului Penal al Republicii Moldova „Instigarea în scop terorist sau justificarea publică a terorismului".

Totodată, ofițerii SIS afirmă că inculpații și-au recunoscut integral vinovăţia şi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, au fost atraşi la răspundere penală.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
După amnistiere, hoții și bandiții fac prăpăd în Republica Moldova

Astfel, două persoane au fost condamnate la închisoare pe un termen de 3 ani, cu ispăşirea pedepsei într-un penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe o perioadă de patru ani. Altor două persoane le-au fost aplicate amenzi penale, de asemenea cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe o perioadă de doi ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0