Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Florești se poate întâmpla ceva fără precedent - declarația unui ministru

© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Accesați arhiva multimediaIndustrie
Industrie - Sputnik Moldova
Abonare
Planurile de dezvoltare industrială ale administrației raionului Florești au șanse reale să fie puse în practică, iar Ministerul Economiei (MEC) promite sprijin, însă pune câteva condiții

CHIȘINĂU, 28 mart — Sputnik. Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a declarat că instituția pe care o conduce va susține autoritățile raionului Florești în inițierea unui proiect de dezvoltare industrială, informează serviciul de presă al MEC.

Totodată, potrivit sursei citate, autoritățile de la Florești trebuie să întrunească o condiție și anume să elaboreze o strategie bazată pe un model economic modern, în urma unei analize complexe a potențialului de producere și uman existent în zona respectivă.

Ovidiu Hurduzeu - Sputnik Moldova
Hurduzeu: UE este interesată de dezvoltarea pieței globale, nu a piețelor locale

Promisiunea a fost făcută de către ministrul Economiei, în cadrul unei vizite în acest raion. Acesta a discutat cu autoritățile publice locale, conducătorii serviciilor desconcentrate din teritoriu, cu reprezentanții mediului de afaceri și cu cetățenii.

„Ministrul Economiei a menționat că pentru elaborarea unui asemenea proiect este necesar de elaborat un profil al raionului, care ar include toate punctele forte, potențialului economici și uman oferit, precum și avantajele, reieșind din infrastructura existentă, în special accesul la serviciile aeroportuare, căii ferate, drumuri, etc", a menționat ministrul.

El s-a referit și la platformele industriale ce au existat în raionul Florești, subliniind că ele „nu pot fi dezvoltate, deoarece sunt unele vechi, într-o stare dezastruoasă și depășite tehnologic de timp".

În opinia lui Octavian Calmîc, „astăzi accentul trebuie pus pe modele noi, care sunt mai productive, economice din punct de vedere al utilizării resurselor și corespund cerințelor pieței". Însă pentru ca astfel de planuri să devină realitate „inițiativa trebuie să vină de la autoritățile locale, care cunosc mai bine situația din zonă și potențialul de dezvoltare", a mai spus demnitarul.

Calmîc le-a amintit celor de la Florești că Guvernul a luat un șir de măsuri menite să faciliteze dezvoltarea economică și să amelioreze mediul de afaceri, inclusiv reducerea numărului organelor de control, a actelor permisive, consolidarea platformei „ghișeul unic" prin unificarea unor instituții publice și altele.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0