Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce moldovenii au mai mare încredere în automedicație decât în medic

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unui studiu realizat la comanda Ministerului Sănătății, fiecare a treia persoană asigurată medical și fiecare a doua persoană neasigurată din Moldova apelează la automedicație

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Aproape 65 la sută dintre cetățeni susțin că apelează la medicul de familie. Asistența medicală primară este solicitată, în proporție de peste 67 la sută, de persoanele asigurate medical. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, la solicitarea  Ministerului Sănătății.

Potrivit aceluiași studiu, persoanele neasigurate medical au practicat frecvent automedicația și au apelat mai des la ajutorul specialiștilor.

Studiul arată că deținătorii de poliță medicală beneficiază mai des de asistență la domiciliu – 8 la sută dintre respondenți față de bolnavii fără de asigurare medicală – doar 1,7 la sută. Asistența  medicală la domiciliu este solicitată cu precădere de bolnavii cu boli cronice, febră sau infecții respiratorii.

Polita medicina - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Penalitate și amendă pentru moldovenii care nu-și procură polița medicală

Totodată, deținătorii de polițe beneficiază mai frecvent de asistență medicală spitalicească. Astfel, sunt spitalizați 12 la sută dintre ei, dublu față de cei neasigurați medical.

Deținătorii de polițe administrează medicamente în proporție de aproape 41 la sută. Printre persoanele neasigurate acest indicator este de puțin peste 24 la sută. Această diferență este explicată prin faptul că oamenii asigurați medical apelează mai frecvent la ajutorul medicilor. În plus, ei beneficiază de medicamente compensate.

Automedicația este practicată mai des de bolnavii fără poliță: 50 la sută dintre aceștia administrează medicamente fără prescriere medicală. Printre cei asigurați medical această rată este de doar 30 la sută.

În general, oameni merg la medic atunci când necesită tratamente generale, 57,7 la sută dintre intervievați invocând acest motiv.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, 75 la sută dintre cetățeni dețin polițe de asigurare medicală.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2742 de persoane.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0