CHIȘINĂU, 28 mar – Sputnik. Potrivit noilor modificări la Codul Contravențional, care au intrat în vigoare la mijlocul lunii martie, amenda pentru încălcarea regulilor de folosire a centurii de siguranță constituie de la 450 de lei până la 600 de lei.
Conform datelor statistice ale Inspectoratului Național de Patrulare, zilnic, în trafic sunt depistați circa 18 conducători auto care nu poartă centura de siguranță.
Regulamentul Circulației Rutiere stabilește că purtarea centurii de siguranță este obligatorie. Astfel, pe lângă evitarea unei amenzi usturătoare, purtarea centurii are rolul de a proteja viaţa într-un accident.
În cazul unui accident, centura păstrează pasagerii în interiorul maşinii. Conform studiilor, pasagerii care sunt aruncaţi din maşină în timpul unui accident sunt supuşi unui risc de moarte de patru ori mai mare decât dacă ar rămâne înăuntru, protejaţi de centură.
Centura are grijă de cele mai importante părţi ale corpului – toracele şi şoldurile. Centura distribuie forţa impactului și acţionează ca un fel de frână pentru corp, încetinindu-l treptat.
Pe lângă inimă şi plămâni, centura de siguranţă ajută foarte mult la protejarea creierului şi a coloanei vertebrale, prin păstrarea corpului într-o poziţie relativ fixă, departe de obiectele contondente care te-ar putea răni.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>