Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru moldovenii care au avut economii la bancă în anii sovietici

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul extinde lista persoanelor care trebuie să-și ridice banii depuși la Banca de Economii în perioada sovietică

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova are pe masa de lucru un proiect de hotărâre, al cărui autor este Ministerul Finanțelor, și care prevede extinderea listei persoanelor care vor primi sumele indexate, depuse la Banca de Economii până în anul 1991.

Proiectul de hotărâre a fost elaborat în vederea executării prevederilor Legii privind indexarea depunerilor bănești ale cetățenilor în Banca de Economii, potrivit cărora Guvernul urmează să precizeze anual, în funcție de sumele prevăzute în bugetul de stat pentru indexare, categoriile de cetățeni ale căror depuneri vor fi indexate.

În Legea bugetului de stat pe anul 2017, pentru compensarea pierderilor pentru depunerile băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii sunt prevăzute 40 de milioane de lei.

Conform deciziei Comisiei centrale pentru indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor, au fost stabilite preliminar categoriile de vârstă ale deponenţilor Băncii de Economii născuţi în anii 1935-1936 pentru a fi incluși în lista beneficiarilor de indexare în anul 2017.

”Decizia Comisiei centrale reiese din statistica achitării sumelor indexate în perioada anilor 2003-2015 și suma alocată în acest scop în legea bugetului de stat pe anul în curs”, susține autorul proiectului.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Executivul a decis unde pot ridica cetăţenii sumele indexate de la BEM

Anul trecut, beneficiari de indexare au fost deponenţii născuţi până în anul 1991 inclusiv pentru plata sumei indexate aferente primei etape şi deponenţii născuţi până în anul 1934 inclusiv pentru plata sumei indexate aferente etapei a doua.

Legea din 12 decembrie 2002 prevede indexarea la prima etapă pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deținute de un deponent în raport de 1rublă – 1 leu. În etapa a doua indexarea se face în raport de 2,5 ruble – 1 leu, pentru sumele ce depășesc 1000 de ruble.

Plata sumei indexate a început în anul 2003. În anul 2017 se vor achita sumele indexate aferente etapei a doua, precum şi sumele neridicate de către beneficiarii de indexare în anii precedenți. Plata sumelor indexate vor fi efectuate prin intermediul Întreprinderii de Stat ”Poșta Moldovei”.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0