Experți: Europa ar putea ajunge sub apă

© REUTERS / Christian HartmannFrench firefighters on small boats evacuate residents from a flooded area after heavy rainfall in Nemours, France, June 1, 2016
French firefighters on small boats evacuate residents from a flooded area after heavy rainfall in Nemours, France, June 1, 2016 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O parte a Europei ar putea ajunge sub apă în următoarele decenii în cazul în care ritmurile încălzirii globale se vor menține

CHIȘINĂU, 27 mart — Sputnik. Cinci milioane de europeni ar putea rămâne fără case din cauza inundațiilor care vor avea loc în a doua jumătate a acestui secolul, anunță RT cu referință la opiniile experților Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (Joint Research Centre).

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării ecologiste - Sputnik Moldova
Societate
Ecologiştii bat alarma: natura Moldovei este supusă distrugerii

Savanții afirmă că încălzirea globală va provoca creșterea nivelului mărilor Nordului și Baltică, iar țărmurile europene vor ajunge sub apă. Dacă ritmurile încălzirii globale se vor menține, inundații ar putea avea loc în fiecare an.

Potrivit șefului adjunct al catedrei de meteorologie și climatologie, Aleksander Kislov, o bună parte a statelor europene nu sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru schimbările climatice, motiv pentru care acestea vor trebuie să se gândească de pe acum la luarea unor măsuri împotriva cataclismelor.

Un nivel necesar de pregătire își pot asigura doar Olanda: guvernul țării a construit o rețea unică de ecluze. Un sistem asemănător a fost instalat și în Sankt Petersburg, motiv pentru care țărmul nordic al Rusiei nu este amenințat de inundații.

În ultimele decenii, în Europa au avut loc mai multe inundații de proporții. Cele mai periculoase au avut loc în anul 2013, când au ajuns parțial sub apă Letonia, Macedonia și Cehia. De asemenea, de pe urma inundațiilor au avut de suferit Norvegia și Germania.

În anul 2016 a crescut nivelul apei în Sena, Dunăre, Rin și Neckar, provocând inundații de-a lungul malurilor. La Paris și periferiile lui a fost anunțat cod galben, iar din regiunile de nord ale Franței au fost evacuați mii de oameni.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0