Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertisment pentru agricultori: semințe contrafăcute de porumb pe piața RM

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaPorumb
Porumb - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova a fost depistat un sector clandestin de contrafacere a semințelor de porumb, care erau vândute ulterior producătorilor agricoli

CHIȘINĂU, 24 mart — Sputnik. Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță că o comisie crată de această instituție a depistat că în depozitul central al Întreprinderii de Stat Stațiunea Didactico-Experimentală „Chetrosu", din satul Todirești, raionul Criuleni, care se află în proces de insolvabilitate și care gestionează bunurile statului, era organizat un proces de producere clandestină a semințelor de porumb. Acest lucru era făcut „prin intermediul administratorului autorizat".

Porumb, recoltă - Sputnik Moldova
Moldova și Belarus pun la cale o mega-afacere cu porumb moldovenesc

„În prima fază a încercării de a inspecta, accesul membrilor comisiei a fost restricționat de către angajații stațiunii. Ulterior, după sesizarea și intervenția organelor de poliție, grupul de lucru a purces la control. În rezultatul verificărilor s-a depistat un sector clandestin de contrafacere a semințelor de porumb, care ulterior erau comercializate", comunică sursa oficială.

Instituția precizează că semințele erau vândute în baza unei mărci comerciale aparținând Institutului de Fitotehnie „Porumbeni".

„Mai mult ca atât, semințele realizate ilicit erau tratate cu produse fitosanitare cu termenul de valabilitate expirat", a precizat MAIA.

Semințele contrafăcute erau vândute prin intermediul unui punct comercial situat la altă întreprindere de stat, aflată de asemenea în proces de insolvabilitate și condusă de același administrator autorizat, fapt constatat și documentat de către membrii Comisiei și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Criuleni, mai precizează ministerul.

De acest caz se ocupă la ora actuală organele de drept.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare avertizează producătorii agricoli să fie atenți atunci când procură semințe de porumb.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0