Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde să-ți duci copilul în timp ce grădinița va fi în vacanță

© Sputnik / Владимир Акимов / Trecere la banca de fotografiiДЕТСКИЙ САД ВОСПИТАННИКИ ПРОГУЛКА. Copii, grădiniță, educație, educator
ДЕТСКИЙ САД ВОСПИТАННИКИ ПРОГУЛКА. Copii, grădiniță, educație, educator - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Părinții nemulțumiți consideră că Ministerul Educației nu ține cont de interesele lor, în timp ce educatoarele de la grădiniță susțin insistent că au și ele nevoie de concediu.

CHIȘINĂU, 23 mart — Sputnik. Daria Cernega. Ministerul Educației din Republica Moldova comite o crimă împotriva copiilor, consideră participanții la protestul desfășurat în fața instituției de resort. Câteva zeci de persoane, cu pancarte în mână și cu bebelușii în cărucioare, au solicitat ministrului Educației să anuleze hotărârea cu privire la instituirea vacanței de vară în grădinițe.

Anterior, Ministerul Educației anunțat că grădinițele de copii vor avea o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada lunilor de vară.

Работа детского сада - Sputnik Moldova
Societate
Anunț important pentru părinții care au copii de grădiniță

„Noi, părinții, trebuie să mergem la serviciu, deoarece aceasta este sursa noastră de existență. Două — trei săptămâni de vacanță la grădiniță mai merge, părinții înțeleg situația. Însă 42 de zile înseamnă prea mult", a spus Zinaida Pisică, participantă la acțiunea de protest.

„Nu avem cu cine lăsa copiii, mulți bunici sunt încă tineri și muncesc și ei. Ministerul Educației trebuia să se gândească și la situația noastră", s-a indignat tânăra mamă Iulia Zeamă.

Administrația instituțiilor preșcolare are un alt punct de vedere, fiind preocupată de respectarea Codului Muncii în ceea ce ține de concediul anual al angajaților.

În discuția cu jurnalistul Sputnik, directoarea grădiniței nr. 99, Maria Orlova, a relatat că, relativ nu demult, a fost redusă cea de-a doua unitate de bucătar. Astfel, la bucătărie a rămas să lucreze o singură persoană.

„Noi nu putem să nu-i permitem să plece în concediu", a menționat Orlova, adăugând că problema respectivă se referă și la personalul didactic. În multe instituții preșcolare numărul de educatori este insuficient.

„Vara este perioada în care lucrătorii trebuie să se odihnească. În grădinițe educatoarele, la fel, au nevoie de vacanță. Muncind un an întreg de una singură, fără dădacă, educatoarea nu mai este în stare să fizic să activeze în continuare. Iar pe 1 septembrie începe și la noi anul școlar, la fel ca și în toate instituțiile", a subliniat directoarea.

Angajații Ministerului Educației au precizat că în perioada vacanței de vară vor funcționa grădinițe de serviciu. Potrivit Ministerului, în perioada de vară doar aproximativ 50 la sută dintre copii frecventează grădinița.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0