Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunț important pentru părinții care au copii de grădiniță

© Sputnik / Михаил Мордасов / Accesați arhiva multimediaРабота детского сада
Работа детского сада - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației a venit cu precizări la Regulamentul de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie, după ce în presă au apărut informații privind sistarea activității grădinițelor în lunile de vară

Chișinău, 22 mart — Sputnik. Regulamentul aprobat în cadrul ședinței din 22 martie a Colegiului Ministerului Educației prevede că grădinițele de copii vor avea o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada lunilor de vară.

"Perioada de vacanță se va stabili în urma consultării părinților, iar pe durata sistării activității instituției, autoritățile publice locale şi conducerea grădiniței vor asigura încadrarea copiilor în instituții apropiate sau le vor oferi părinților alte alternative", precizează instituția de resort.

Vacanța de 42 de zile va fi stabilită în perioada 1 iunie-31 august, iar anunțul respectiv va fi afișat de conducerea instituției cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.

Prânz, copii, grădiniță - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Creșele și grădinițele din țară vor activa în baza unor reguli noi

Potrivit ministerului, cadrele didactice din grădinițe, de regulă, nu beneficiază de concediu integral, ci de maximum 2 săptămâni consecutive, iar personalul care le înlocuiește nu este salarizat așa precum prevede Codul Muncii. Problema este și mai acută în cazul bucătarilor și bucătarilor șefi — singurii responsabili pentru prepararea hranei (pe aceștia nu are cine să-i înlocuiască).

Pe de altă parte, frecvența copiilor în lunile de vară scade sub 50 la sută, iar grădinițele continuă să activeze la capacitate obișnuită.

Sursa menționează că experiența mai multor grădinițe din țară, care instituie vacanțe de cel puțin 42 zile în perioada de vară, demonstrează viabilitatea acestei prevederi (ex: instituțiile preșcolare nr. 153, 183, 124, 73, 105, 123, 75, 56, 54, 44, 120, 23, 71 etc. din mun. Chișinău, toate grădinițele din raioanele Criuleni și Cimișlia).

În timpul acestor vacanțe, în instituțiile preșcolare vor fi executate lucrări de igienizare, de reparaţii curente și capitale sau de dezinfecţie.

Ministerul Educației mai precizează că nu toate grădinițele își vor sista concomitent activitatea, ci alternativ, pe parcursul lunilor iunie-august, pentru a le oferi părinților posibilitatea de a-și duce copilul la o altă grădiniță.

Rămâne de văzut cât de viabilă va fi această inițiativă și cum va fi apreciată de părinți. Cert este că pentru mulți dintre aceștia sistarea activității grădinițelor pe timp de vară este o problemă, pentru că trebuie să găsească în grija cui să-și lase copiii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0