Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pedagogii amenință cu sistarea procesului de studii

© Photo : sindicate.mdPedagogii au reluat acțiunile de protest
Pedagogii au reluat acțiunile de protest - Sputnik Moldova
Abonare
Pedagogii amenință cu sistarea procesului de studii și cu organizarea unui amplu marș de protest în centul Capitalei, dacă Guvernul nu le va majora salariile

CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. În jur de 2 mii de profesori au pichetat, joi, sediul  Parlamentului Republicii Moldova, cerând majorarea salariilor.

Protestele au fost reluate după mai bine de două luni de negocieri cu Guvernul, timp în care principalele revendicări ale sindicaliștilor nu au fost satisfăcute.

”Nu ne lăsăm până nu ni se vor majora salariile simțitor. Nu mai putem tolera așa atitudine față de munca pedagogică. Dacă va fi nevoie, vom sista procesul de studii”, a declarat președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), Dumitru Ivanov.

Протест железнодорожников - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pedagogii vor ieși iarăși în stradă

Potrivit lui Ivanov, 25 la sută din personalul didactic sunt pensionari, iar din cei 1600 de tineri care absolvesc anual universitățile pedagogice, doar 300 vin să se angajeze în școli, iar peste un an-doi pleacă și ei, pentru că nu se pot întreține din salariile mici.

”Cum pot oare profesorii să asigure un proces educațional de calitate, dacă principala lor preocupare este cu ce să se întrețină pe sine și pe membrii familiei? Cerem ca salariile pedagogilor să fie decente și achitate la timp”, a declarat vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Petru Chiriac.

Manifestanții au adoptat o Declarație prin care le cer factorilor de decizie să soluționeze revendicările înaintate de profesori.

Acțiunea de protest va continua vineri, începând cu ora 14:00, în fața clădirii  Guvernului.

Potrivit conducerii FSEȘ, dacă revendicările pedagogilor nu vor fi auzite, la începutul lunii aprilie va fi organizat un marș de protest de amploare în centul capitalei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0