Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un șef de penitenciar din Moldova a fost reținut. Ce făcea acesta cu deținuții

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Patru persoane, dintre care una cu funcție de răspundere, au fost reținute într-un caz de corupție la Penitenciarului nr. 5 din Cahul

CHIȘINĂU, 23 mar – Sputnik. Un caz de corupție de la Penitenciarul nr. 5 din Cahul a ajuns în vizorul CNA. Patru persoane, dintre care una cu funcție de răspundere din cadrul penitenciarului, au fost reținute de ofițerii și procurorii Anticorupție, fiind bănuite de corupere pasivă și abuz în serviciu. Cazul a fost împreună cu ofițerii Inspectoratul Național de Investigații.

Potrivit denunțătorului, bănuiții ar fi pretins și primit pe parcursul anului trecut, în mod sistematic, bani de la rudele și apropiații deținuților, pentru permiterea transmiterii pe teritoriul instituției a obiectelor interzise, cum ar fi telefoane mobile, substanțe narcotice și psihotrope, băuturi alcoolice, dar și pentru favorizarea și oferirea unor condiții mai bune pe perioada ispășirii pedepsei penale.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Trei angajați de la penitenciarul nr.13, condamnați pentru tortură

Astfel, au fost efectuate câteva livrări de control de către organul de urmărire penală, fapt ce a confirmat activitatea infracțională a bănuiților. La percheziții au fost găsiți banii transmiși sub controlul CNA.

Au fost reținuți șeful adjunct al penitenciarului, alți doi angajați responsabili de regim și supraveghere, dar și un taximetrist care intermedia schema.

Cei patru au fost recunoscuți în calitate de bănuiți, reținuți pentru 72 de ore, iar în privința lor urmează a fi decisă aplicarea măsurii preventive.

Dacă vor găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de până la 400 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0