Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creșele și grădinițele din țară vor activa în baza unor reguli noi

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaPrânz, copii, grădiniță
Prânz, copii, grădiniță - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În structura morbidităţii generale a preşcolarilor pe primul loc se plasează bolile sistemului respirator, după care urmează bolile aparatului digestiv, pe locul trei se poziționează bolile sângelui şi sistemului hematopoetic și pe locul patru - bolile infecţioase.

CHIŞINĂU, 26 iun – Sputnik. Ministerul Sănătății a elaborat un nou Regulament sanitar pentru instituțiile de educație timpurie.

„Actul normativ are ca scop crearea condiţiilor optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ și va contribui la fortificarea stării de sănătate şi formarea fiecărui copil”, anunţă ministerul.

Regulamentul stabileşte norme sanitare unice privind amplasarea instituţiilor de educație timpurie, a clădirii şi încăperilor de bază, organizarea alimentaţiei, amenajarea sanitaro – tehnică a încăperilor, întreţinerea teritoriului şi a încăperilor, regimul de activitate a copiilor, organizarea asistenţei medicale.

Documentul mai prevede reguli sanitare specifice pentru educarea şi întreţinerea copiilor cu dizabilităţi locomotorii, auditive. 

În perioada anilor 2009-2011, morbiditatea în rândul copiilor din instituţiile de educație timpurie a crescut de la 780,4 până la 874,9 cazuri la 1000 copii.

În structura morbidităţii generale a preşcolarilor pe primul loc se plasează bolile sistemului respirator, după care urmează bolile aparatului digestiv, pe locul trei se poziționează bolile sângelui şi sistemului hematopoetic și pe locul patru — bolile infecţioase.

Детский дом - Sputnik Moldova
Iată ce mănâncă copiii la grădiniţe şi şcoli. Dezvăluiri înspăimântătoare

Unul din factorii care influențează creşterea îmbolnăvirilor îl constituie alimentaţia insuficientă a copiilor. Astfel, specialiștii în sănătatea publică au atestat un consum excesiv de crupe, paste făinoase și ulei de floarea soarelui. Aceşti copii n-au primit conform normelor naturale 34% carne, 43% peşte, 24% ouă, 38% lapte şi produse lactate.

Totodată, din dotarea cantinelor lipsesc utilajul tehnologic necesar, frigiderele, inventarul de tranşare, vesela,. Actualmente 23,3% instituții de educație timpurie nu dispun de apeduct, 26,8% – nu dispun de WC în interiorul încăperilor. 

La sfârșitul anului trecut, în țară funcţionau 1434 de instituții de educație timpurie în care erau instituţionalizaţi aproape 15 mii de copii.


Fluxul de știri
0