Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: statul trebuie să înceteze să fie un simplu spectator

© Sputnik / Александр Овчаров / Accesați arhiva multimediaTestarea unui robot
Testarea unui robot - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul moldovean în economie, Viorel Gîrbu, „sfidează" postulatul liberal al „statului retras din economie" și lansează, în contextul noilor provocări ale dezvoltării tehnologice, dar și al noilor probleme sociale, îndemnul ca statul să nu mai fie un simplu spectator

CHIȘINĂU, 21 mart — Sputnik. Expertul Viorel Gîrbu a comentat pe pagina sa de Facebook un articol publicat pe weforum.org în care sunt analizate posibilele soluții la noile provocări legate de formarea bugetelor publice și gestionarea echitabilă a problemelor de ordin social, în contextul în care roboții ar putea să-i excludă parțial pe oameni, executând munca angajaților.

Submarin - Sputnik Moldova
A fost lansat Sea Hunter. Specialiști se tem că roboții îi vor ataca pe oameni

Autorii articolului susțin că propunerea făcută de Bill Gates privind introducerea unui impozit asupra muncii roboților nu pare a fi o soluție durabilă. În opinia lor, statele ar proceda mai înțelept dacă ar participa cu capital în tot felul de întreprinderi eficiente și ar beneficia, în final, de distribuția beneficiului.

Asta, în opinia autorilor, ar face ca fiecare cetățean să fie, automat, un coacționar în domeniile în care statul plasează capital, iar folosirea profiturilor în interesul societății ar permite ca toți să fie în câștig.

Expertul Viorel Gîrbu a notat că „problema liberalizării accesului la capital a fost ignorata mult timp", iar „statul trebuie sa înceteze sa fie simplu spectator".

Fluxul de știri
0