A fost lansat Sea Hunter. Specialiști se tem că roboții îi vor ataca pe oameni

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaSubmarin
Submarin - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția de Proiecte de Cercetare Avansate ale Apărării SUA a început să testeze un distrugător de submarine care nu e prevăzut cu echipaj uman la bord şi nici nu e comandat de la distanţă.

BUCUREŞTI, 4 mai — Sputnik. Marina militară a Statelor Unite ale Americii se pregăteşte să lanseze primul robot complet autonom care ar distruge submarine, relatează TVR.

Missile de croisière antinavire hypersoniques Tsirkon - Sputnik Moldova
Rusia testează arma hipersonică, călcând pe nervii SUA

Unul din cele mai secrete departamente ale Pentagonului, Agenția de Proiecte de Cercetare Avansate ale Apărării, a lansat pentru testare primul robot acvatic de distrugere a submarinelor. Sea Hunter este un vânător de submersibile care nu are echipaj uman la bord şi nici nu este teleghidat de la distanţă de oameni.

Robotul Sea Hunter are autonomie totală şi poate rămâne pe apă două sau chiar trei luni. Vasul are o lungime de 40 de metri și costă 20 de milioane de dolari, cu mult mai puțin decât navele de luptă clasice.

"Sistemele electronice de la bord, radarele și sonarele îi permit identificarea altor vase, de suprafață sau submersibile. Este propulsat de două motoare diesel care îi permit atingerea vitezei de aproximativ 50 de kilometri la oră", scrie sursa citată.

Dacă din punct de vedere financiar sistemele robotizate sunt mult mai ieftine pentru Apărare, nu puțini sunt cei care se tem că acestea vor considera oamenii ca amenințări potențiale și îi vor ataca.

Fluxul de știri
0