Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anul 2016 - cel mai cald din istorie. În 2017 este și mai grav

© Sputnik / Мирослав РотарьФонтан
Фонтан - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit unui raport anual al Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), anul 2016 a fost cel mai cald din istorie, înregistrându-se o reducere considerabilă a stratului de zăpadă şi o creştere constantă a nivelului mării.

CHIȘINĂU, 21 mart — Sputnik. Raportul anual emis marţi de Organizața Mondială de Meteorologie (OMM) confirmă că anul 2016 a fost cel mai cald din istorie, an în care vremea s-a încălzit pe glob cu peste 1,1 grade faţă de perioada preindustrială, a precizat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în comunicatul de presă al organizaţiei, potrivit sputniknews.com.

„În medie, la nivel global, temperaturile de la suprafața mărilor au fost de asemenea cele mai mari din istorie, nivelul mării a continuat să crească, iar întinderile de gheaţă marină din regiunea arctică s-au redus mult sub medie în cea mai mare parte a anului", scrie într-un comunicat al instituției.

Apus de soare, bicicliști - Sputnik Moldova
Echinocțiul de primăvară - tradiții, obiceiuri și superstiții

Temperaturile au fost peste media din perioada 1961-1990 în majoritatea zonelor de uscat din lume, în regiuni din Arctica, de-a lungul coastei de nord a Rusiei, Alaska și Canada înregistrându-se temperaturi cu 3 grade mai mari.

De asemenea, nivelul gheţii marine din Arctica a fost, în sezonul de iarnă, cel mai redus dintre cele înregistrate de satelit din 1979 încoace.

David Carlson, directorului Programului Mondial de studii asupra climei din cadrul OMM, a declarat că schimbările climatice care au loc în prezent depăşesc modul în care a fost înţeles până acum sistemul climatic.

„Suntem, cu adevărat, într-o zonă neexplorată", a avertizat el. Din cauza schimbărilor climatice, fenomenele meteo extreme pot fi tot mai frecvente în 2017.

Raportul, un rezultat al colaborării OMM cu alți parteneri ONU, va fi prezentat în cadrul unei reuniuni a Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice, eveniment care va avea loc joi la New York.

În 2015, membrii ONU au convenit să mențină creșterea temperaturii globale la 2 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0