Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Combinatul Servicii Funerare promite locuri de veci la standard european

© Sputnik / Miroslav RotariАрмянское кладбище. могилы
Армянское кладбище. могилы - Sputnik Moldova
Abonare
Problema locurilor de veci a generat o polemică aprinsă în mediul virtual după ce administrația de la Servicii Funerare a plasta un avertisment pe toate mormintele din Cimitirul Central din Capitală, inclusiv pe cele care prezintă valoare istorică.

CHIȘINĂU, 21 mart — Sputnik. Anunțul făcut de administrația Combinatului Servicii Funerare din Capitală a generat o polemică aprinsă în mediul virtual. Aceștia au plasat un avertisment pe mai multe morminte din Cimitirul Central în care urmașii răposaților sunt rugați să se prezinte, în terme de șase luni, la administrația cimitirului pentru a beneficia de păstrarea lotului cu scop de refolosire pentru rudele de gradul întâi.

”Semnal de alarmă! Se cauta rudele de gradul 1 la cimitirul central al capitalei. O mulțime de afișe au fost postate recent pe monumentele care prezintă interes istoric și chiar artistic. Inclusiv a celor decedați în 1905…. aloo, primăria! Va rog să ajungă acest semnal de alarma unde credeți că poate și trebuie să ajungă. Intuiția îmi spune că SE VOR locuri bune la cimitir și o să rămânem fără istoria ce ne-a mai rămas. În fotografii este și textul original al adresării către urmași”, scrie Ruxanda Capmari pe pagina sa de Facebook.

 

Solicitat de Sputnik Moldova, administratorul Combinatului Servicii Funerare, Andrei Gasnaș, a declarat că aceste anunțuri au fost puse pe toate mormintele, inclusiv pe cele care au valoare istorică.

"Am plasat aceste anunțuri pe toate mormintele. La noi oamenii nu citesc anunțurile de pe panoul de la intrarea în cimitir și din acest motiv am decis să le punem peste tot: și pe mormintele autorizate, și pe cele vechi, și pe cele care prezintă o valoare istorică, pentru ca lumea să afle", a subliniat Gasnaș.

Potrivit lui, există foarte multe morminte vechi care nu mau sunt îngrijite de nimeni. Acestea sunt părăsite și nu mai este nici o rudă a răposatului în țară.

"Unele morminte sunt într-o stare deplorabilă, cu gardul a ruginit și dărâmat. A mai rămas câte o bucată de piatră care cândva era un monument", a mai menționat Andrei Gasnaș.

Interlocutorul a subliniat că monumentele care au fost ”însemnate” cu  anunțuri nu vor fi demolate. Însă, în viitor, va fi reglementată modalitatea de refolosire a acestor locuri. Totodată, el ne-a asigurat că mormintele care prezintă valoare istorică vor fi păstrate.

”Colaborăm cu Academia de Științe a Moldovei, cu care încercăm să creăm un registru al acestor monumente. Dacă specialiștii vor spune că un monument prezintă o valoare deosebită, acesta va fi păstrat”, a precizat Gangaș.

Кладбище - Sputnik Moldova
Societate
Chișinăul rămâne fără locuri de veci. Chirtoacă caută soluția

Ulterior, Combinatul Servicii Funerare au emis un comunicat în care menționează că extinderea cimitirului nu poate avea loc la nesfârșit.

”Noi, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare", ajutați de specialiști în domeniul istoriei, vom evalua, vom selecta acele monumente care reprezintă o valoare istorică și le vom păstra. Rudele de gradul I ale celor înhumați, care nu au autorizat mormintele, se vor adresa și vor prezenta documentele confirmative, vor achita plățile corespunzătoare și vor păstra mormintele. Totodată, în circumstanțele actuale, când locurile pentru înhumări curente sunt la limită, extinderea cimitirului nu poate avea loc la nesfârșit și se tărăgănează din pricina factorilor atât obiectivi, cât și subiectivi. Pentru viitor se cer și alte măsuri, cum ar fi refolosirea obligatorie după 7 ani și înmormântarea în același mormânt a rudelor răposatului, cum se face în țările europene”, scrie în comunicat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0