Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chișinăul rămâne fără locuri de veci. Chirtoacă caută soluția

© Flickr / cat_collectorКладбище
Кладбище - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă cimitirul ”Sfântul Lazăr” este cel mai mare din Europa, el continuă să se extindă, iar acest lucru devine o problemă la care municipalitatea încă nu are o soluție

CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik. Problema extinderii cimitirului ”Sfântul Lazăr” din Capitală a revenit pe agenda aleșilor locali din Consiliul Municipal Chișinău. Aceasta din cauza că au fost epuizate locurile pentru înhumare.

Șeful Combinatului de Servicii Funerare, Ludmila Boțan, a declarat în cadrul ședinței operative de luni a serviciilor primăriei că o soluție ar fi refolosirea terenurilor unde sunt pietre funerare.

”La moment avem 103 hectare, dar practic, s-a epuizat spațiul liber destinat înmormântărilor. În fiecare an extindem cu două hectare spațiul pentru înmormântări. La moment chiar nu știu cum să procedăm”, a declarat Boțan.

Свеча - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În cimitirele din Chișinău ar putea fi introduse "legi" noi

Potrivit acesteia, atâta timp cât nu va exista un mecanism clar privind refolosirea terenurilor unde sunt pietrele funerare, vor fi nevoiți să solicite extinderea cimitirului.

În acest context, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a menționat că Cimitirul ”Doina” este comparabil ca suprafață cu una din localitățile din comuna Sângera, iar suprafața tuturor cimitirelor din Capitală se apropie de ”suprafața unui sector din Chișinău.”

”Cu recordul stați bine, aveți statutul de cel mai mare cimitir din Europa. Mai avem puțin până ajungem la suprafața orașului Sângera. Trebuie clarificate aspectele privind refolosirea terenului. Noi râdem, glumim, dar este un subiect destul de sensibil. Să formăm un grup de lucru pe chestiunea asta, să poată veni cu proiecte pentru fiecare locație în parte. De la partea legală trebuie de început, dar partea legală o s-o putem argumenta și promova atunci când vom avea soluția corectă de gestionare a acestui serviciu”, a declarat Chirtoacă.

Anual, în cimitirul Sfântul Lazăr sunt înmormântate anual aproximativ 5000 de persoane. În funcție de perioadă, sunt înmormântate aproximativ 18 persoane în timpul verii și aproximativ 38 în perioada rece a anului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0