SUA sprijină înarmarea nucleară a Japoniei şi Coreei de Sud. Răspunsul Rusiei

Abonare
În cazul în care Coreea de Sud și Japonia decid să obțină arme nucleare, se vor alege, ca şi Coreea de Nord, cu sancțiuni internaționale în conformitate cu Tratatul de Neproliferare.

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. Rusia va sancţiona Japonia şi Coreea de Sud în cazul în care acestea vor dezvolta arme nucleare, a declarat Vladimir Dzhabarov, șeful adjunct al Comitetul Camerei Superioare pentru Afaceri Internaționale, relatează Sputnik International.

Declarația a fost făcută după ce secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a spus că nu este exclusă posibilitatea aliaților Washingtonului din Asia de a obține arme nucleare pentru abordarea ameninţării venite din partea Coreei de Nord.

Liderul Coreei de Nord, Kim Chen În, la o paradă militară din Phenian - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova i-a făcut o „observație nucleară" Coreei de Nord

Rex Tillerson a declarat că SUA sunt împotriva unui conflict cu Coreea de Nord, dar, cu toate acestea, nu sunt excluse noi sancțiuni împotriva Phenianului, din cauza rachetelor şi programelor nucleare. El a adăugat că Washingtonul ar dori să vadă Coreea de Nord fără arme nucleare, dar a mai precizat că ar putea deveni necesar să se accepte ca Japonia să devină o putere nucleară în cazul în care situaţia se desfășoară în sens nefavorabil.

Potrivit lui Vladimir Dzhabarov, Tratatul de Neproliferare prevede că aceleași sancțiuni ar putea fi impuse împotriva Japonia și Coreei de Sud în cazul în care dețin arme nucleare.

Dzhabarov crede că propunerea lui Tillerson este puțin probabil să fie susținută de către comunitatea internațională, deoarece "China nu are nevoie de apariția unor noi puteri nucleare în curtea ei".

Franz Klintsevich, primul șef adjunct al Comitetului Camerei Superioare de Apărare și Securitate, a declarat la rândul său că încercarea SUA de a opera în afara normelor politicii internaționale este "cel mai rău lucru imaginabil". Potrivit lui, este însa prea devreme de a acuza Washingtonul.

"Nu cred că Statele Unite au în vedere într-adevăr posibilitatea Coreei de Sud și Japoniei să obțină arme nucleare. Cu toate acestea, declarația lui Rex Tillerson este alarmantă", a precizat Klintsevich.

Coreea de Nord s-a declarat o putere nucleară în 2005. Statele Unite ale Americii, Japonia și Coreea de Sud, precum și Rusia și China, au participat la discuții cu Phenianul între 2003 și 2009 pe tema neproliferării armelor nucleare în Peninsula Coreeană. Atunci, Coreea de Nord s-a retras din negocieri.

Fluxul de știri
0