CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. Au rămas zile numărate până în ziua indexării pensiilor. Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2017, valoarea pensiei medie în Republica Moldova a atins 1275,2 lei (64 de dolari). Totodată, coșul minim de consum lunar calculat la un pensionar este de 1523,6 lei (77 de dolari). Desigur, oamenii așteaptă indexarea cu nerăbdare. Drept că acest spor nu va fi chiar atât de mare: doar de 6,8 la sută.
Funcționarii de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, responsabili de reforma pensiilor care a demarat în acest an în Moldova, au explicat detaliat care va fi sporul la pensie în aacest an. Însă despre indexarea pensiilor demnitarilor ei au vorbit fără tragere de inimă.
„Pentru deputați, membrii Guvernului, funcționarii publici, aleșii locali, procurori, anumite categorii de lucrători în domeniul culturii și pentru angajații structurilor vamale va fi indexată doar acea parte a pensiei care este plătită din bugetul de stat pentru asigurări sociale", prevede proiectul de lege aprobat de Guvern.
Responsabilii de la ministerul de resort au considerat că nu este obligatoriu ca societatea să afle cu cât vor fi majorate pensiile demnitarilor și, în general, care este valoarea acestor pensii. Corespondentul Sputnik s-a adresat cu întrebarea respectivă la Casa Națională de Asigurări Sociale a Moldovei și a aflat care era valoarea medie a pensiei funcționarilor publici la 1 ianuarie anul curent:
funcționari publici simpli — 3 266,03 lei (peste 7 mii de beneficiari);
angajați ai structurilor vamale — 3 345,46 lei (13 persoane);
aleși locali — 3 808,09 lei (719 beneficiari);
deputați în Parlamentul Republicii Moldova — 6 859,35 lei (271 de beneficiari);
membri ai Guvernului țării — 8 620,45 lei (69 de beneficiari);
procurori și judecători — 10 99,05 lei (502 beneficiari).
Pensie mizeră
Majoritatea cetățenilor republicii primesc pensii care nu acoperă coșul minim de consum. Chiar și cu tot cu indexare, această discordanță rămâne sesizabilă.
Astfel, de cele mai mici pensii au parte:
pensionarii pe criterii de limită de vârstă — 1 301,14 lei;
unele categorii de lucrători în domeniul culturii — 1 141,12 lei;
persoane cu posibilități limitate — 1 18,3 lei;
militari în termen și membrii familiei acestora — 957,74 lei;
pentru vechime în muncă — 738,37 lei;
pentru pierderea întreținătorului — 670,33 lei.
Cea mai mică pensie pentru limita de vârstă pentru lucrătorii din agricultură a fost de 844,71 lei, iar pentru ceilalți beneficiari a constituit 948,84 lei.
Pensia minimă pentru gradul I de invaliditate a atins 675,02 lei, pentru gradul II — 651,84 lei, pentru gradul III — 459 lei.
După indexare, valoarea medie a pensiei pentru limită de vârstă va crește aproape cu 105 lei. Pensiile pentru invaliditate vor fi majorate cu puțin peste 75 de lei, iar pensia persoanelor care au participat la lichidarea urmărilor catastrofei de la Cernobâl vor fi mărite cu 193 de lei.
Reforma și valoarea pensiei
Anterior ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a spus cine va primi cele mai mari pensii după intrarea în vigoare a reformei pensiei. Potrivit ministrului, persoanele cu un stagiu mare de muncă și cu un salariu mare vor primi cele mai mari pensii. Grigoraș nu a concretizat despre care profesii și funcții este vorba, însă a adăugat că, după implementarea noului sistem de calculare a pensiei, va exista o corelație directă între salarii și mărimea pensiilor. Deci, este clar: cele mai mari salarii au demnitarii, prin urmare, și pensiile lor vor fi cele mai mari, depășind din start de câteva ori coșul minim de consum.
Întrebarea este de ce pensiile tuturor categoriilor de pensionari sunt indexate după aceleași criterii? În unele țări, după care se orientează autoritățile noastre, coeficientul de indexare a pensiilor demnitarilor este mai mic. Apropo, există țări în care s-a recurs în general la măsuri extreme: pensiile oficialilor au fost reduse fără cruțare. Însă în Republica Moldova ai putea doar să visezi la așa ceva…
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>