Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fost deputat, învinuit de trădare de patrie. Riscă 20 de ani de pușcărie

Арест
Арест - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat moldovean transmitea informații secrete unui spion străin, care puteau fi folosite împotriva Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Ex-deputatul Iurie Bolboceanu este învinuit de procurorii moldoveni și Serviciul de Informație și Securitate (SIS) de trădare de patrie și spionaj. Anunțul a fost făcut, luni, în cadrul unei conferințe de presă de vicedirectorul SIS Alexandru Balan, șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Vitalie Busuioc și procurorul de caz Anatolie Pitel.

Bolboceanu a fost reținut vinerea trecută în flagrant delict pentru 72 de ore, iar astăzi procurorii cer în instanță pe numele învinuitului 30 de zile de arest preventiv în izolator. 

 ”Este un subiect sensibil și o premieră. Urmărirea penală este efectuată de 7 luni. Este demonstrat un caracter secret și conspirativ a întâlnirilor unui cetățean al RM, fost demnitar de stat, cu un cetățean străin, ofițer sub acoperire care activează în cadrul unei misiuni diplomatice pe teritoriul RM”, a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

Procurorul Anatolie Pitel a adăugat că în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Bolboceanu au fost ridicate probe care vor fi folosite în cadrul dosarului.

”Fostul demnitar a fost racolat de un serviciu de spionaj străin cu mai mult timp în urmă în scopul oferirii de informații în dauna RM. Pentru aceste informații fostul demnitar era remunerat”, a declarat Pitel.

Actorul Piers Brosnan a jucat o serie de roluri în filme cu agenți și spioni americani - Sputnik Moldova
Un președinte a declarat că ambasadorii americani sunt spioni

Vicedirectorul SIS a comunicat că Bolboceanu avea întrevederi secrete cu agentul sub acoperire o dată pe lună. Întâlnirile erau pregătite din timp.

”În cadrul întrevederilor se transmitea informații cu caracter confidențial care puteau fi folosite în dauna RM. Metodele și formele de legătură erau specifice spionajului, fără telefoane și alte aparate. Întrevederile erau pregătite din timp. În cadrul lor, cetățeanul nostru venea cu o anumită informație pe care o transmitea prin intermediul unui laptop specializat”, a declarat Balan.

Oamenii legii au precizat că în prezent se desfășoară investigații pentru acumularea altor informații privitor la alte persoane care colaborează cu ofițerii serviciului de securitate a altor state în dauna Republici Moldova.

Dacă va fi găsit vinovat, Bolboceanu riscă închisoare de la 12 la 20 de ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0