Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tainele pe care le ascunde Parlamentul Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Cadă și bideu în clădirea Parlamentului Moldovei, ce alte secrete mai ascunde istoria acestui edificiu.

CHIȘINĂU, 19 mar – Sputnik. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova cunosc că Parlamentul țării este format din 101 deputați, aleși odată la 4 ani, dar puțin cunosc istoria clădirii în care își desfășoară activitatea aleșii poporului. 

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova, cu adresa pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105, a fost construită în perioada anilor 1973-1976. Edificiul a fost proiectat de ”Moldghiprostroi”, coordonator arhitectul Alexandru Cerdanțev.

Un alt aspect curios despre istoria clădirii este că, după finisarea fundației, a fost luată decizia de a deplasa clădirea mai departe de stradă cu 34 de metri. Suprafața totală a clădirii este de 10.950 de metri pătrați.

Casa Mitropoliei - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Clădirea Guvernului, edificată pe locul unei biserici

Inițial edificiul actual al Parlamentului a fost proiectat pentru Comitetul Central al Partidului Comunist. Pentru proiectarea sălii de ședințe a Biroului CC a PCM au fost înaintate 13 variante de proiect. 

Clădirea Parlamentului a fost orientată spre direcția nord-est pentru a minimiza cheltuielile pentru climatizarea aerului. 

Etajul 3 al clădirii era rezervat Secretarilor CC ale căror birouri includeau și o cameră de baie. Primul secretar a cerut ca în baie să fie instalate cadă și bideu.  

În fața clădirii Parlamentului inițial se afla Monumentul lui Karl Marx și Friedrich Engels. 

Totuși, prima ședință a Parlamentului ales în mod democratic în anul 1990 a avut loc în clădirea Președinției. 

La 7 aprilie 2009, clădirile Parlamentului și Președinției au fost devastate în urma protestelor violente. Edificiul Președinției mai este și astăzi în proces de renovare.

Prima ședință în Parlamentul renovat după violențele din aprilie 2009 a avut loc abia peste 5 ani, în februarie 2014. 

Astăzi în incinta Parlamentului, paralel cu ședințele în plen, sunt organizate vizite ale cetățenilor în cadrul Ușilor deschise, vizite de informare și ghidare și vizite cu asistare în timpul ședințelor plenare. De la redeschidere, clădirea Parlamentului a fost vizitată de peste 13 mii de vizitatori. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0