Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Clădirea Guvernului, edificată pe locul unei biserici

© http://oldchisinau.com/Casa Mitropoliei
Casa Mitropoliei - Sputnik Moldova
Abonare
Până în anii 40 ai secolului trecut pe locul unde astăzi se află clădirea Guvernului Republicii Moldova era amplasată Casa Eparhială.

CHIŞINĂU, 6 mar – Sputnik. Clădirea Guvernului Republicii Moldova din centrul Chişinăului este edificată pe locul unde mai mulţi ani la rând a fost amplasat sediul Palatului Mitropolitan şi Casei Eparhiale. 

Sediul Palatului Mitropolitan şi Casei Eparhiale a fost o clădire în stil neobizantin din piatră şi cărămida, construită cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Arhiepiscopului Chişinăului – Serafim Ciciagov.  Măreaţa clădire din centrul Chişinăului interbelic, a avut de suferit distrugeri mari, în urma celui de-al doilea război mondial. 

Старый Орхей - Sputnik Moldova
Republica Moldova
”Orheiul Vechi” nu va fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Clădirea care găzduieşte în prezent Guvernul Republicii Moldova a fost construită în anul 1964, după un proiect al arhitectului Fridlin, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. 

Concepută de la început ca edificiu cu profil administrativ, această clădire este o construcție din beton armat cu şase etaje. Ea a fost executată în forme moderne de arhitectură, expresivitatea sa arhitecturală datorându-se ritmului vertical încordat al pilaștrilor-piloni, ce încadrează spațiile mari sticluite ale ferestrelor.

Fațadele clădirii sunt executate în formă de piloane verticale albe, unite la nivelul etajului de sus cu un element de cornișă, în centrul căreia este situată stema Republicii Moldova. Soclul și pervazurile de la intrările în clădire sunt acoperite cu granit negru șlefuit, fiind în contrast cu pilonii deschiși la culoare, acoperiți cu blocuri din piatră albă și pun în valoare exactitatea construcției. La intrarea în clădire figurează inscripția „Guvernul Republicii Moldova”.

Clădirea Guvernului Republicii Moldova n-a fost restaurată niciodată, efectuându-se doar reparații curente, iar în prezent starea sa de conservare este considerată a fi satisfăcătoare. 

Edificiul este de importanță națională.

Fluxul de știri
0