Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu pensiile persoanelor care mai lucrează

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei a explicat în ce condiții vor fi recalculate pensiile persoanelor care încă mai lucrează.

CHIȘINĂU, 18 mar – Sputnik. Recalcularea pensiilor persoanelor care își continuă activitatea de muncă se va efectua doar pentru pensiile stabilite după 1 ianuarie 2017, a declarat șefa Direcției politici de asigurări sociale a Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei (MMPSF),  Nelea Rusu.

”Pentru pensiile deja în plată vom merge pe valorizare”, a precizat funcționarul. 

Recalcularea pensiilor pentru persoanele care încă mai muncesc va fi efectuată o dată la doi ani și doar în cazul solicitării din partea beneficiarului. 

”Nu va fi din oficiu așa cum se face la indexarea și valorizarea pensiilor, ci doar la cererea solicitantului”, a declarat Rusu.

La 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6,8%, reieșind din creșterea prognozată anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent. 

 Noua formulă de calcul a pensiilor va asigura legătura dintre contribuțiile de asigurări sociale și mărimea pensiei. Prin urmare, pensiile stabilite de la 1 aprilie 2017 se vor majora, în mediu, cu 45%.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce spune Curtea Constituțională despre recalcularea pensiei după pensionare

De asemenea, la 1 aprilie curent, va începe valorizarea venitului asigurat pentru pensiile aflate în plată pentru 80 de mii de beneficiari. Aceasta este prima etapă și vizează pensiile stabilite în perioada anilor 2001-2008.

Valorizarea pensiilor se va efectua conform unui grafic stabilit de către Casa Națională de Asigurări Sociale. La 1 aprilie 2018 se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2009–2011; la 1 aprilie 2019 se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2012–2014, iar din  1 aprilie 2020 se vor valoriza pensiile stabilite în anii 2015 – 2017.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0