România, carne de tun pentru imperialismul UE

© Photo : Facebook / Adrian SeverinAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul europarlamentar român, Adrian Severin, consideră că piața comunitară este o ficțiune, uniunea monetară - o combinație împotriva naturii, iar lupta cu corupția - o strategie pentru marginalizarea și colonizarea României

CHIȘINĂU, 17 mart — Sputnik. Într-un editorial "Reforma" UE: de la pseudofederalism la neoimperialism" trimis site-ului "corectnews.com", fostul europarlamentar Adrian Severin comentează propunerile lui Jean Claude Junker pentru oprirea "declinului Uniunii Europene". Severin îl numește din capul locului pe Junker "Ventrilocul Germaniei din fruntea Comisiei Europene" și începe analiza direct cu verdictul:

"Ideea centrală nu este, așa cum ne-am fi așteptat, adâncirea integrării europene, ci amplificarea dezintegrării; iar aceasta nu în direcția reabilitării statelor naționale, ci a fortificării națiunilor imperiale (în principal Germania și Franța)".

Cezar Salagor - Sputnik Moldova
Moldova - o nouă colonie la periferia Uniunii Europene

Severin consideră că această criză a UE era previzibilă. "Piața internă era (și este) o ficțiune atâta timp cât politicile fiscale rămân naționale și sunt concepute ca o conspirație între guvernele statelor membre și plutocrația locală, îndreptată împotriva consumatorului european". La fel și uniunea monetară, o "combinație împotriva naturii", bazată pe o monedă unică "manipulată prin norme bugetare cvasifederale în scopul de a servi egoismului național german".

Toate acestea, precum și faptul că nu mai înțelegeau rostul deciziilor europene, i-au făcut pe cetățenii europeni "să ajungă la concluzia ca UE lucrează împotriva intereselor lor", consideră Severin. Dependența tot mai mare de resursele energetice din Rusia, dar și saturația de "tutela americană" și incapacitatea de face față "provocărilor globale (inclusiv din cauza crizei proprii de identitate culturală și geopolitică)", UE, consideră Severin "a alunecat într-un joc la două capete pe traseul Moscova — Washington, riscând să cadă între vagoane". De aici nu numai Brexitul era perfect previzibil, dar și "pirueta neo-otomana a Turciei".

În privința României, Severin consideră că "strategia europeană a anti-corupției romanești, nu a fost nimic altceva decât o strategie pentru marginalizarea și colonizarea României". MCV este numit de fostul ministru și eurodeputat "certificatul de incapacitate europeană a românilor".

"Din punct de vedere economic România este o piață foarte dorită", crede Severin. "Din punct de vedere geostrategic este o excelentă monedă de schimb sau o minunată carne de tun pentru aplicarea strategiilor periferice ale puterilor globale. Cu actualul său sistem judiciar — o adevărată "coloana a cincea" în slujba neoimperialismului vest european".

Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Moldova, mai degrabă colonie decât partener al Uniunii Europene

Tot din cauza sistemului judiciar "conducerea politică a României este în imposibilitatea de a declanșa orice acțiune de interes național". Și asta cu atât mai mult cu cât "poporul cel rătăcit a fost manipulat în așa fel încât să nu o mai urmeze".

Spre deosebire de țările grupului de la Vișegrad, care s-au "organizat pentru o rezistență", România riscă "să piardă și un loc în eșalonul doi, unica șansă de supraviețuire profilându-se a fi o înțelegere cu mult iubita Rusie".

Soluția lui Severin este ca România să încerce să se alăture Grupului de la Vișegrad, ori să încerce să formeze "un alt grup mai mare, care să includă estul și sud-estul Uniunii, de la Baltica la Mediterana".

Severin consideră că Berlinul nu ar avea intenții constructive față de București, drept pentru care trebuie reanimat parteneriatul cu Franța. "După cum se impune căutarea unui acord politic de fond cu Rusia", spune Severin, "mai ales în condițiile în care toți protagoniștii UE fac cu ochiul Moscovei, iar administrația americană încearcă o nouă resetare a cooperării strategice cu aceasta".

"România nu are nici un motiv să mai susțină politica sancțiunilor aplicate Rusiei, trebuind să promoveze, în schimb, ideea unei noi Conferințe pentru Securitate și Cooperare în Europa care, printre altele, sa redefinească arhitectura de securitatea în vecinătatea estică a UE".

Altminteri, încheie Adrian Severin editorialul pe care l-am rezumat și din care am extras mai multe pasaje, "România va fi condamnată să rămână ceea ce este — adică o cvasi colonie — și mai puțin decât atât —adică o provincie de margine a noului Sfânt Imperiu Roman de Națiune Germană la frontiera cu "deșertul ruso-asiatic"".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0