Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Păzea, șoferi! De astăzi amenzile ating valori astronomice

© Sputnik / Евгений ПанасенкоДорожная полиция
Дорожная полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Din 16 martie, conducătorii auto din Moldova vor fi sancționați cu amenzi de câteva ori mai mari decât cele de până acum

CHIȘINĂU, 16 mart — Sputnik. Joi, 16 martie, intră în vigoare modificările la Codul Contravențional aprobate de Parlament în noiembrie trecut. Astfel, potrivit Legii, valoarea unității convenționale a fost majorată de la 20 la 50 de lei.

În conformitate cu aceste modificări, șoferii vor plăti de astăzi amenzi de câteva ori mai mari decât până în prezent, chiar dacă valoarea unor amenzi rutiere stabilită în unități convenționale este acum mai mică.

De exemplu, a crescut spectaculos valoarea amenzii pentru conducerea vehiculului de către o persoană aflată în stare de ebrietate alcoolică. Astfel, dacă șoferii achitau până acum o amendă de 3 000 de lei, de astăzi aceasta ar putea ajunge până la 25 de mii de lei.

Circulaţie rutieră, poliţist, şofer - Sputnik Moldova
Societate
Şoferii din Moldova vor achita cele mai mari amenzi rutiere din Europa

Pentru aceeași faptă soldată cu cauzarea din imprudență a leziunilor corporale medii, pedeapsa cu amenda crește până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 4 ani.

La fel, pentru predarea cu bună știință a conducerii vehiculului către o persoană aflată în stare de ebrietate, amenda va varia între 17 mii 500 și 25 de mii de lei.

Pentru depășirea vitezei stabilite, amenzile vor ajunge până la o 1 500 de lei, față de 300 de lei până acum.

Încălcarea regulilor de traversare a liniei de cale ferată va fi sancționată cu 3 750 de lei.

Conducătorii auto care vor genera riscuri de producere a unor accidente vor achita amenzi de până la 4 500 de lei.

Anterior, specialiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au analizat modificările legislative adoptate de Parlament privind echivalarea unității convenționale cu 1% din salariul mediu pe economie.

Astfel, după majorarea valorii unităţii convenţionale de la 20 de lei la 50 de lei, amenzile rutiere în Republica Moldova, raportate la salariul mediu, vor fi cele mai mari din Europa.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0