CHIȘINĂU, 16 mart — Sputnik. Economistul Denis Gorea a realizat o analiză comparativă dintre numărul de angajați ai băncilor centrale dintr-un șir de state, o bună parte din regiunea noastră, și Produsul Intern Brut al respectivelor țări. Un alt criteriu de comparație folosit de autorul studiului este numărul de angajați ai băncii naționale și numărul populației țării.
În felul acesta, autorul studiului constată că, în 2015, Banca Națională a Moldovei avea 478 de angajați, iar Banca Națională a Suediei avea 386 de angajați. Și asta în condițiile în care PUB Republicii Moldova este mult mai mic decât cel al Suediei. Astfel, unui angajat BNM revine 14 milioane de dolari din PIB-ul generat de Republica Moldova. Iar unui angajat al băncii centrale a Suediei îi revine un miliard 284 de milioane de dolari din PIB-ul acestei țări.
Banca Națională a Moldovei este mai ineficientă și decât cea a României. Astfel, unui angajat al Băncii Naționale a României îi revine 93 de milioane de dolari din PIB-ul țării, adică cu 79 de milioane de dolari mai mult.
"Dacă BNM ar vrea să fie măcar la fel de eficientă ca și BNR, numărul total de salariați ai BNM ar trebui să fie de 71, dar nu 478. Prin urmare, Moldova are cea mai ineficientă bancă centrală din grupul de țări analizate", constată expertul IDIS Viitorul Denis Gorea.
Așa cum am arătat mai sus, o altă măsură a eficienței unei instituții publice, utilizată de autorul analizei, este și numărul de cetățeni deservit de către fiecare funcționar public. Și în acest caz, BNM este printre codașele clasamentului. Un angajat al BNM deservește 7,435 de cetățeni ai Republicii Moldovei. În același timp, un angajat al băncii centrale din Suedia deservește 25,386 de cetățeni, adică mai mult de peste trei ori. Și aici, BNM este în urma BNR, unde un angajat deservește 10,411 de persoane.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.