Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Banca Națională a Moldovei, "o filială" a Fondului Monetar Internațional

© SputnikViorel Gîrbu, expert, economie
Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională este ca "o filială" a Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova și nu servește interesele naționale ale Republicii Moldova. În acest moment, la fel ca și în perioada anterioară, politica monetară a Republicii Moldova este determinată de altcineva, susține economistul Viorel Gârbu.
Expert: Banca Națională a Moldovei, o filială a Fondului Monetar Internațional

Economistul Viorel Gârbu, care a participat la o emisiune realizată în studioul Sputnik Moldova, a adus un șir de critici acordului semnat de autoritățile de la Chișinău cu Fondul Monetar Internațional. Potrivit expertului în economie, Fondul Monetar Internațional consideră că Republica Moldova și-a diminuat prea mult deficitul de cont curent și astfel obligă autoritățile naționale să-l majoreze (contul curent este una dintre componentele principale ale balanței de plăți și constituie suma dintre balanța comercială (exporturi minus importuri de bunuri și servicii), veniturile din producție și plățile de transfer (ajutorul extern și transferurile moldovenilor plecați la muncă peste hotare — n.n.).

În acest mod, FMI solicită Moldovei să ajute statele dezvoltate, care au un ritm lent de creștere economică, ignorând interesele agenților economici autohtoni.

"Fondul Monetar a fost creat pentru a se lupta cu dezechilibrele în comerțul extern, care sunt fie deficitul, fie excedentul de cont curent. Acum însă, în mod paradoxal, Fondul Monetar susține creșterea de deficite. Deficitul de cont curent înseamnă că valoarea adăugată pleacă din Republica Moldova. Fondul Monetar Internațional ne cere să mărim consumul bunurilor de import. Guvernul de la Chișinău nu poate să-i oblige pe cetățeni să consume mai mult, iar cetățenii consumă mai puțin acum pentru că Moldova este în criză. În această situație, Fondul Monetar îi cere Guvernului să majoreze consumul de bunuri de import. De ce? Se ajunge la concluzia că Fondul Monetar vrea ca Republica Moldova să ajute statele dezvoltate care se confruntă cu fenomenul deflaționist, și au un ritm lent de creștere economică. Adică Moldova trebuie să-și mărească consumul ca să ajute economiile dezvoltate să se dezvolte și mai mult. Ceea ce nu este corect. Nu îi ajută săracii pe bogați, ci cei bogați trebuie să-i ajute pe cei săraci", a explicat Viorel Gârbu.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
FMI nu renunță la Moldova

FMI, are o abordare inechitabilă și chiar agresivă față de Republica Moldova

Expertul în economie a mai constat că, în vederea asigurării creșterii consumului, memorandumul semnat de Guvernul lui Pavel Filip cu FMI le solicită autorităților moldovene să elimine scutirile la plata TVA și a impozitelor pe venit atât pentru anumite categorii de cetățeni, persoane fizice, cât și agenți economici, persoane juridice.

"Adică, Guvernul trebuie să-i impoziteze pe cei săraci și mai mult decât i-a impozitat până acum. Din contul celor vulnerabili, Guvernul trebuie să majoreze încasările la buget, iar aceste încasări să le folosească pentru a mări importul bunurilor de consum din Occident. Este foarte urâtă această abordare. E chiar foarte agresivă față de Republica Moldova", consideră expertul.

Activele de rezervă, un tertip prin care economia națională creditează marile bănci mondiale

Un alt aspect critic al acordului cu FMI, în viziunea lui Viorel Gârbu, este că Fondul cere ca în 2017 Banca Națională să scoată din circulație, să extragă din resursele interne ale Republicii Moldova, 500 de milioane de dolari.

Доллары США - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum şi când va întoarce Moldova împrumutul ce va fi acordat de FMI

"FMI cere ca 500 de milioane de dolari să fie transformați în active de rezervă, care sunt depozitate undeva prin Geneva, în loc ca acești bani să fie folosiți pentru retehnologizarea/reindustrializarea economiei naționale. Când va extrage aceste 500 de milioane de dolari din economia Republicii Moldova, Banca Națională va pune în circulație vreo 10 miliarde de lei bani neacoperiți, deci va mări masa monetară. Dar 10 miliarde de lei constituie aproape 7-8 la sută din PIB-ul Republicii Moldova, ceea ce este foarte mult pe durata unui an", susține Gârbu.

În opinia lui, prin această acțiune, BNM va pune într-o situație dificilă băncile comerciale, iar ca rezultat final va fi "strangulată" economia națională.

"Banca Națională se comportă ca "o filială" a Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova și nicidecum nu servește interesele naționale. Și acest lucru ar trebuie ca, mai devreme sau mai târziu, să ne atragă atenția astfel ca să depășim cumva aceasta situație, pentru că politica monetară este un instrument important în dezvoltarea oricărui stat. Ori, momentan, politica monetară a Republicii Moldova este determinată de altcineva", a concluzionat Viorel Gârbu.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0