CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik. Președintele organizației teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, spune ce anume îi face pe locuitorii din Moldova să accepte riscurile și să încalce legea.
Primele flori de primăvară se vând astăzi de-a lungul tuturor drumurilor din țara. Și nimic nu-i oprește pe comercianți (preponderent oameni de la sate), nici chiar amenzile de la 1 mie până la 20 de mii de lei care sunt prevăzute pentru distrugerea plantelor pe cale de dispariție.
Acțiunile de prevenire a cazurilor de colectare, nimicire sau comercializare a plantelor rare pe teritoriul țării au demarat în luna februarie și vor continua până la sfârșitul lui aprilie. Însă, în pofida tuturor eforturilor depuse de poliție și Inspectoratul Ecologic de Stat, numărul celor care vând flori de pădure pe marginea drumurilor nu scade, ba dimpotrivă.
„Cauza principală care îi împinge pe cetățenii Moldovei să încalce legea și să comercializeze primele flori de primăvară, care sunt pe cale de dispariție, este sărăcia crasă a populației. Șomajul și lipsa banilor îi face pe oameni să accepte riscul de a fi amendați cu câteva mii de lei, pentru un câștig de doar câteva zeci de lei. S-ar putea ca pentru mulți dintre acești „negustori la drumul mare" vânzarea ghioceilor să fie singura lor sursă de venit", a menționat ecologul.
Potrivit specialistului, deja mulți dintre cei care primăvara atentează la existența plantelor incluse în Cartea Roșie se plâng că, an de an, le este tot mai greu să găsească ghiocei, toporași sau lăcrămioare prin pădurile și crângurile din țară. Cu toate acestea, ei își văd în continuare de „afacerea" cu plante rare, ceea ce ar putea duce la dispariția totală a acestor comori ale naturii.
Garaba subliniază că, în felul acesta, deja peste 5 — 10 ani elevii vor putea afla despre aceste simboluri ale primăverii doar din manualele de botanică.
„În pofida interzicerii comerțului cu flori incluse în Cartea Roșie, acestea se vând în Chișinău aproape la fiecare colț de stradă. Totodată, nu vedem ca poliția sau Inspectoratul Ecologic de Stat să întreprindă acțiuni energice de contracarare a acestui proces. Nu exclud ca unii angajați ai acestor organe de control ar fi în cârdășie cu infractorii", a conchis expertul.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>