Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trăim un moment dramatic: în 48 de ore lumea va fi altfel

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaОтражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе. - Sputnik Moldova
Abonare
Marea Britanie a votat pentru Brexit, dar și alegerile din Olanda, ratele mari ale dobânzilor din Statele Unite sunt cele trei ingrediente ale unui cocktail exploziv care ar putea schimba fața lumii în 48 de ore

CHIȘINĂU, 15 mart — Sputnik. Am ajuns la mijlocul lunii martie şi piaţa globală ar putea intra într-o criză fără precedent, urmată de falimentul unei puteri mondiale, scrie cotidianul german Die Welt.

"Lumea nu va mai fi așa cum este acum: evenimentele din următoarele două zile vor avea un impact asupra piețelor mondiale, monedei europene, acestea vor schimba fața Europei și vor conduce probabil la falimentul unei puteri mondiale", scrie Die Welt.

Ca urmare a aprobării Brexit de către Regina Elisabeta a II, prim-ministrul Theresa May va prezenta solicitarea de ieşire din UE Consiliului European.

Ionuț Țene - Sputnik Moldova
România, între trei poli de putere mondiali. E posibil un război în Europa?

Astfel, marți sau miercuri se va afla că, în timp ce alți analiști politici cred că prim-ministrul nu a inițiat procedura în ajunul alegerilor din Olanda, Marea Britanie va aștepta până la sfârșitul lunii martie iesirea din UE.

"Prin urmare, începe partea cea mai grea a Brexit-ului", avertizează expertul James McCormack de la agenția de rating Fitch. Potrivit lui, britanicii sunt într-o situație dificilă.

Datoria publică este deja o problemă serioasă pentru guvernul Regatului Unit. Astfel, datoria britanică a ajuns la aproximativ 90% din PIB.

Prin urmare, capitalul străin este extrem de important pentru Marea Britanie. Cu toate acestea, "în cazul în care investitorii își pierd încrederea, țara va fi amenințată de o criză financiară ca în 1970, când FMI a ajutat Marea Britanie. Atât de mult depinde reacţia investitorilor străini de a cere eliberarea țărilor din UE", potrivit ziarului german.

British Prime Minister Theresa May leaves after a press conference during a European Summit at the EU headquarters in Brussels on March 9, 2017 - Sputnik Moldova
Treptat, britanicii încep să părăsească UE

Articol menționează, de asemenea, că alegerile din Olanda vor marca începutul "Anului european al super-alegerilor". În cazul în care populistul Geert Wilders câștigă alegerile, probabil nu va reuși să creeze un guvern majoritar. Cu toate acestea, în UE s-ar putea produce un efect de domino printr-o posibilă victorie a lui Marine Le Pen în alegerile prezidențiale din Franţa.

Miercuri seara, preşedinta Rezervei Federale, Janet Yellen, va creşte ratele dobânzilor. Și "în cazul în care cea mai puternică bancă centrală din lume crește prețul celei mai importante monede mondiale, efectele secundare nu sunt excluse", arată experţii germani.

Piețele financiare globale numesc ceea ce urmează să se întâmple "blestemul Sistemului Federal de Rezerve" și amintiți-vă că in fiecare colaps piața de valori a fost precedată de o creștere a ratei dobânzilor, așa cum a fost în 1974, 1987, 2000 și 2008. Acest eveniment "poate anula toate planurile politice ale lui Donald Trump".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0