Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova fiecare al cincilea businessman, verificat pentru a i se lua mită

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Fiecare al treilea om de afaceri din Republica Moldova susține că este verificat de către instituțiile de control pentru a li se cere mită sau pentru ca să fie intimidat să nu facă concurență altor agenți economici.

CHIȘINĂU, 15 mart — Sputnik. Aproximativ 20 la sută dintre oamenii de afaceri moldoveni spun că sunt vizitați de controlori și inspectori ca să li se ia mită. În același timp, alți 12 la sută declară că afacerile lor sunt verificate pentru ca ei să fie intimidați, ca să nu le facă concurență altor agenți economici, activitatea cărora este protejată de respectivele instituții de stat. Aceasta este constatarea făcută de către autorii studiului Costul Reglementării Afacerilor 2016, care a fost prezentat ieri de către Grupul Băncii Mondiale și Guvernul Republicii Moldova.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Viorel Gârbu: de dragul leului, autoritățile au sacrificat economia

Studiul a fost realizat în baza unui sondaj efectuat de către autorii lui, care au constatat și alte tendințe îngrijorătoare în mediul de afaceri din țara noastră, pe parcursul anului 2016.

Astfel, în pofida unor îmbunătățiri raportate în anul trecut, doar 13 la sută dintre managerii companiilor constată o îmbunătățire reală a mediului de afaceri în 2016, 60 la sută nu constată nici o schimbare, în timp ce 27 la sută consideră că mediul de afaceri s-a înrăutățit.

Totodată, raportul scoate în evidență un șir de tendințe îngrijorătoare. "Doar 6 la sută dintre cei chestionați spun că afacerile sunt tratate în mod egal. Ponderea lor s-a redus alarmant față de cifrele studiului precedent, adică din 2015, atunci acest lucru îl afirmau tocmai 19 la sută", susțin autorii studiului.

Bogdar Herzog - Sputnik Moldova
Expert român: politicile agreate de FMI au efect catastrofal

În același timp, 40 la sută dintre oamenii de afaceri consideră că sistemul juridic asigură doar parțial egalitatea companiilor. Iar 40 la sută dintre cei chestionați consideră că legea este aplicată selectiv (față de 38 la sută — în 2015), în funcție de atitudinea persoanelor publice, și alte 27 la sută (față de 23 la sută în anul precedent) sunt parțial de acord cu această afirmație.

Autorii cercetării spun că oamenii de afaceri chestionați au raportat și unele îmbunătățiri în mediul de afaceri din Republica Moldova — sistemul a devenit mai puțin birocratizat. Și anume, ei susține timpul dedicat interacțiunii cu autoritățile de reglementare pentru companiile din Moldova a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative.

"Managerii companiilor au estimat că timpul total dedicat interacțiunii cu autoritățile a constituit 7,9 la sută, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, când indicatorul oscila în jurul valorii de 10-11 la sută. Îmbunătățirea s-a produs datorită reformei autorizațiilor de comerț, care a înlocuit autorizațiile cu un sistem de notificare", arată autorii studiului Costul Reglementării Afacerilor 2016, care a fost prezentat ieri de către Grupul Băncii Mondiale și Guvernul Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0