Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Andrian Candu a făcut un anunț important despre schimbarea sistemului electoral

© Sputnik / Miroslav RotariПредседатель Парламента Андриан Канду
Председатель Парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații democrați au înregistrat, în această seară, în Parlament, proiectul de lege cu privire la introducerea în Moldova a votului uninominal

CHIȘINĂU, 14 mar – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, marți seara, în cadrul unei conferințe de presă, că deputați PD au înregistrat în Legislativ proiectul de lege cu privire la introducerea în Moldova a votului uninominal. 

”A fost înregistrat proiectul de lege ce propune modificarea Codului Electoral și a Legii cu privire la Statutul Deputaților cu privire la introducerea votului uninominal. Am înregistrat proiectul de lege, în primul rând, pentru a fi trimis spre expertiză Comisiei de la Veneția”, a precizat Candu.

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PD anunță când va merge în Parlament cu proiectul privind votul uninominal

Președintele Legislativului a mai declarat că tot de astăzi se inițiază și procedurile cu privire la dezbaterile publice a proiectului.

Proiectul democraților prevede introducerea sistemului uninominal de vot în Moldova, formarea a 101 circumscriții uninominale, alegătorii din diaspor se vor înregistra prealabil, iar, în funcție de rezultate, se vor forma și circumscripții peste hotare. 

Potrivit inițiativei, candidații la funcția de deputat trebuie să colecteze semnături, cel puțin o mie, dar nu mai mult de 2 mii în circumscripția în care se vor lansa în alegeri. Candidații vor trebui să depună și un set de documente pentru a se înregistra în cursă, unul dintre ele fiind cazierul de integritate. Câștigătorul alegerilor va fi persoana care a acumulat numărul cel mai mare de voturi.  

”Revocarea din funcția de deputat nu poate fi făcută în primul sau ultimul an de mandat pentru a exclude abuzurile. Revocarea se va face prin referendum local”, a precizat Candu. 

Proiectul cu privire la introducerea votului uninominal va fi plasat și pe site-ul oficial al Parlamentului. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0