Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PD anunță când va merge în Parlament cu proiectul privind votul uninominal

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Guvernului, democratul Pavel Filip, a oferit în cadrul unei conferințe de presă detalii în legătură cu data înregistrării în Parlament a inițiativei cu privire la modificarea Codului Electoral

CHIȘINĂU, 13 mar – Sputnik. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă când va fi înregistrat în Parlament proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral.

Deputații Partidului Democrat pregătesc o inițiativă legislativă cu privire la introducerea sistemului de vot uninominal în Moldova. Anunțul a fost făcut, săptămâna trecută, de președintele PD, Vladimir Plahotniuc.

”Proiectul de lege urmează să fie înregistrat în Parlament în zilele următoare”, a declarat premierul democrat Pavel Filip.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Democrații propun introducerea votului uninominal în Moldova

Potrivit democraților, votul uninominal le oferă cetățenilor posibilitatea reală să decidă pe cine trimite în Parlament. Autorii mai susțin că votul uninominal va face posibil ca raioanele să fie prezente în Parlament prin oameni concreți.

Premiera acestui proiect de lege constă însă posibilitatea ca cetățenii să-i retragă înainte de termen mandatul unui deputat concret, care în opinia lor nu face față cerințelor înaintate.

Totodată, deputații PD vin în acest document cu inițiativa ca și reprezentanții diasporei să fie reprezentați în forul legislativ.

Aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a atenționat că inițiativa de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova trebuie să țină cont de trei condiții: orice modificare la legislația electorală trebuie să fie efectuată cu cel puțin un an înainte de scrutin, să existe un proces vast de discuții cu implicarea autorităților, partidelor și reprezentanții societății civile și a treia condiție este ca reforma electorală să fie adoptată în cadrul celui mai larg consens politic.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0