Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coșmarurile Chișinăului: câte poduri stau să se prăbușească

© Sputnik / Miroslav RotariАвтомобильная пробка
Автомобильная пробка - Sputnik Moldova
Abonare
Spaimele șoferilor moldoveni: unii automobiliști circulă cu teamă pe podurile din capitală deoarece nu sunt siguri că acestea vor rezista fluxului imens de mașini

CHIȘINĂU, 14 mar — Sputnik. Conducătorii auto din Chișinău sunt șocați de starea drumurilor din oraș. Odată cu sosirea primăverii, surprizele s-au înmulțit: la vechile gropi ieșite la iveală după topirea zăpezii, s-au mai adăugat altele noi.

город тонет в грязи - Sputnik Moldova
Chișinăul nu mai este orașul alb, ci unul brun-cenușiu

Cu toate acestea, administrația capitalei nu-și prea face griji. La ce bun să cheltuiești banii pe drumuri, dacă acestea devin cu fiecare an tot mai proaste? Întrebarea este, desigur, una retorică. Doar că celor de la volan nu le prea arde de glumă. Șofatul printre gropi îi costă destul de scump pe aceștia. Însă nu numai drumurile îi bagă în sperieți pe cetățeni, ci și starea podurilor.

Corespondentul Sputnik a discutat cu un șofer de maxi-taxi care i-a mărturisit că simte un mare disconfort atunci când traversează zilnic podurile și viaductele din Chișinău.

„La drept vorbind, uneori mi-e groază să trec peste podul Ismail, iar când stau acolo ambuteiaje mă gândesc: oare câți ani are acest pod, ce capacitate are și cât va mai ține până să se prăbuși. Iar pe sub pod mai trece și calea ferată. Această situație este caracteristică și pentru alte poduri din oraș", a menționat conducătorul auto.

Majoritatea podurilor și a viaductelor din capitală au fost construite cu respectarea tuturor exigențelor încă pe la mijlocul secolului trecut. Până la „perestroica" nu au existat pretenții față de starea acestora. Însă în ultimii ani aspectul exterior al acestor construcții s-a schimbat vizibil. Acestea se țin deocamdată, însă doar specialiștii ne pot spune cât vor mai rezista. Fostul prim-adjunct al arhitectului-șef al Chișinăului, Valeriu Lupașcu, a comentat pentru Sputnik în ce stare se află podurile din capitala Moldovei.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Cum arată 90 de milioane de lei "împrăștiate" pe străzile Chișinăului

„Responsabilă de podurile din Chișinău este întreprinderea municipală „Exdrupo". Din păcate, informația la acest subiect este mai puțin accesibilă publicului. Apropo, responsabilii de la „Exdrupo" susțin că aceste construcții sunt inspectată și verificate în fiecare an", a spus interlocutorul.

Potrivit specialistului, aspectul arhitectonic al podurilor din Chișinău lasă mult de dorit. „Deja de mai multe decenii podurile au un aspect delăsat. Parapetele sunt într-o stare foarte proastă, la fel și coloanele", a adăugat Lupașcu.

Totodată, acesta a subliniat că structura de rezistență a podurilor din capitală are nevoie de o expertiză serioasă.

„În ce stare sunt fundamentul și pilonii, nu au fost oare afectate acestea de fisuri care să reducă capacității portante a podurilor — toate aceste probleme ar trebui monitorizate la nivel guvernamental, urmând să fie luate ulterior măsuri adecvate. Asemenea lucruri nu trebuie lăsate la voia întâmplării", a punctat expertul.

Potrivit acestuia, în cazul apariției microfisurilor sau a unor deteriorări mai grave, capacitatea portantă calculată inițial se va reduce.

„Odată cu reducerea capacității portante, crește riscul de prăbușire a construcției. De aceea în orașele mari, printre care se numără și Chișinăul, există structuri speciale care sunt responsabile de asemenea obiective. La noi însă ai impresia că podurile sunt ale nimănui", a menționat specialistul, adăugând că această problemă nu trebuie lăsată doar pe seama autorităților municipale, ea necesitând o abordare complexă.

Jurnaliștii Sputnik vor avea în vizor starea podurilor din Capitală, până când structurile abilitate vor soluționa această problemă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0