Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Indexarea-2017: vezi cu cât vor fi majorate pensiile din 1 aprilie, în Moldova

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaВетхое жилье
Ветхое жилье - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova autoritățile recalculează pensiile anual, însă, cu toate acestea, mărimea medie a lor așa și nu acoperă coșul minim de consum

CHIȘINĂU, 14 mar — Sputnik. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut ca structurile de stat responsabile de implementarea reformei pensiilor să se mobilizeze astfel încât, începând cu 1 aprilie 2017, să fie recalculate și indexate pensiile.

Responsabilii de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, precum și de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), au prezentat informații privind acțiunile realizate și pașii următori în implementarea reformei sistemului de pensii.

Пенсионер считает деньги. Архив - Sputnik Moldova
Societate
Ce se va întâmpla cu pensiile după reformarea sistemului

La această etapă, au fost anulate privilegiile pentru unele categorii care se bucurau de pensii speciale — deputați, membri ai Guvernului, funcționari publici, aleși locali — și a fost asigurat transferul atribuțiilor de stabilire a pensiilor de la șase instituții de stat la o singură instituție — CNAS.

Astfel, din 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite conform noii formule de calcul. Concomitent, vor fi recalculate pensiile stabilite în perioada 2001 — 2008. Vor beneficia de recalcularea pensiei peste 80 mii de persoane.

Пожилая пара, отдыхающая на бульваре - Sputnik Moldova
Societate
Cine primește cele mai mari pensii în Moldova

Totodată, de la 1 aprilie, pensia va fi indexată cu 6,8%, iar nivelul pensiei minime după indexare se va majora până la 1026 de lei. Cel mai mult — cu 21% — va crește pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar.

Prim-ministrul a solicitat pregătirea în regim de urgență a hotărârilor de Guvern privind recalcularea (valorizarea) și indexarea pensiei, astfel încât acestea să fie aprobate în următoarea ședință a Executivului. Pavel Filip a cerut instituțiilor statului să ia toate măsurile ce se impun pentru implementarea cu succes a tuturor etapelor reformei sistemului de pensii.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 690 de mii de pensionari. În 2016 pensia medie pe țară a constituit aproximativ 1300 de lei, în timp ce coșul minim de consum calculat pentru un pensionar echivalează cu 523,6 lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0