Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu pensiile după reformarea sistemului

© Sputnik / Maxim Bogovid / Accesați arhiva multimediaПенсионер считает деньги. Архив
Пенсионер считает деньги. Архив - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile sunt sigure că implementarea noului sistem de pensii va fi benefică pentru Moldova, iar pensiile vor creşte substanţial.

CHIŞINĂU, 4 nov — Sputnik. Potrivit premierului Pavel Filip, dacă proiectul privind reforma sistemului de pensii va fi adoptat de Parlament şi va intra în vigoare în cel mai scurt timp, efectele benefice ale acestuia vor fi resimţite chiar din anul viitor.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Proteste în Moldova: mărul discordiei – reforma sistemului de pensii

Şeful Cabinetului de Miniştri a făcut aceste declaraţii în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Astfel Filip a asigurat că după implementarea reformei cetăţenii Moldovei vor ridica pensii peste valoarea minimului de existenţă.

Potrivit prim-ministrului, dacă noul sistem va intra în vigoare, aşa cum se planifică, din 1 ianuarie 2017, cei care s-au pensionat în perioada 2001 — 2008, vor avea o majorare la pensii de până la 35 la sută chiar din anul viitor.

„Ca rezultat al acestei reforme, pensionarii care vor intra în sistem, adică cei care vor ieși la pensie în 2017, vor avea o pensie mai mare cu 50 până la 100 de procente. Pensia va fi de până la două ori mai mare decât ar avea-o în sistemul actual de pensii", a specificat Filip.

Aspectul negativ, a menţionat prim-ministrul, este că va trebui majorată vârsta de pensionare până la 62 de ani pentru femei şi până la 65 de ani pentru bărbaţi. Însă acest lucru se va întâmpla în timp de 10 ani, în fiecare an adăugându-se câte şase luni.

Aceste reforme sunt însă absolut necesare, a insistat Filip, pentru că în caz contrar sistemul ar putea să „cadă". În opinia lui, populaţia va conştientiza peste câţiva ani importanţa acestei reforme şi va fi recunoscătoare pentru implementarea ei.

Potrivit Documentului propus de Ministerul Muncii, sistemului de pensii actual urmează a fi modificat pentru a asigura un sistem echitabil, stabil financiar, care să garanteze un trai decent pentru fiecare beneficiar de pensii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0