Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognozele îngrijorătoare ale Ministerului Economiei - Vedeți ce ne așteaptă

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Abonare
Valuta națională a Moldovei își va continua cursul anterior: până unde va urca leul și cât va costa dolarul în 2020?

CHIȘINĂU, 9 mar — Sputnik. Prognozele Ministerului Economiei al Republicii Moldova sunt de-a dreptul îngrijorătoare: în următorii ani leul va continua să se deprecieze în raport cu dolarul.

Lansare Ortodoxie si Nationalism la Bucuresti - Sputnik Moldova
Politică
Ortodoxie și naționalism economic: Iurie Roșca și-a lansat cartea la București

Potrivit pronosticurilor macroeconomice pentru anii 2018 — 2020, pe termen scurt, leul va înregistra oscilații nesemnificative față de dolar. Astfel, raportul monedei naționale față de cea americană va fi de 20 de lei pentru un dolar până la sfărșitul anului, urmând ca peste trei ani aceasta să ajungă la 22,4 lei pentru un dolar.

Experți din cadrul Ministerului Economiei au menționat că "ținerea în frâu a ratei de schimb va influența oricum asupra prețurilor". Prin urmare, se prevede ca spre sfârșitul anului curent indicele prețurilor de consum să atingă nivelul de 106,5%, iar în anii 2019 — 2020 să fie de 105%.

De la începutul anului 2016, moneda națională s-a depreciat cu 1,6% față de dolarul SUA în expresie nominală (de la 19,66 până la 20 de lei pentru un dolar). Totodată, menționează specialiștii Ministerului de Economie, leul s-a apreciat într-o anumită măsură în raport cu euro. Creșterea a constituit 1,6%. Factorii principali care au influențat asupra schimbării ratei de schimb sunt reducerea importurilor, a remitențelor și a exporturilor, fluctuațiile dolarului SUA pe piețele valutare internaționale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0