Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ortodoxie și naționalism economic: Iurie Roșca și-a lansat cartea la București

© Facebook / Radu BușilăLansare Ortodoxie si Nationalism la Bucuresti
Lansare Ortodoxie si Nationalism la Bucuresti - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
O nouă apariție editorială a jurnalistului și politicianului Iurie Roșca a fost lansată joi, la București, în incinta Palatului Parlamentului României

CHIȘINĂU, 2 mart — Sputnik. Jurnalistul și politicianul Iurie Roșca și-a lansat astăzi o nouă carte la București, în incinta Palatului Parlamentului. Culegerea de materiale "Ortodoxie și Naționalism Economic", scoasă la tipar de editura "Mica Valahie", care însumează articole de autor, recenzii ale unor lucrări și traduceri, a fost comentată de cunoscuți lideri de opinie, analiști, istorici, sociologi, oameni de cultură și militari din România.

Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Dragoș Dumitriu, iar printre invitații care au luat cuvântul au fost Bogdan Duca, analist politic; Mariana Heroiu, directorul editurii „Mica Valahie"; profesorul Ion Coja, istoric; Constantin Parvulesco, fiul cunoscutului filosof și geopolitician, Jean Parvulesco; sociologul Cristi Pantelimon; economistul Radu-Bogdan Herzog; Dan Zamfirescu și alții.

Sociologul Cristi Pantelimon și editorul portalului Estica.eu a declarat că noua apariție editorială oferă o nouă perspectivă în regândirea României în noile contexte globale.

"Este o carte scrisă cu patimă, cu pasiune, în firea autorului și este o caracteristică a vremurilor pe care le trăim. Din punct de vedere geoeconomic, geopolitic, trăim o perioadă de maxime frământări. În această perioadă de dezordine globală, cum spun unii geopoliticieni, un frate de-al nostru din Basarabia ne propune un soi de ancoră ideologă și ancoră filosofică", a spus Cristi Pantelimon.

Analistul Bogdan Duca este de părere că Iurie Roșca se încadrează în categoria oamenilor care nu se adaptează le epoca în care trăiesc, nu spun ceea ce este pe plac mulțimilor, ci mai curând au o atitudine critică față de perioada în care trăiesc.

"Senzația mea a fost aceea că Iurie Roșca face parte dintr-o categorie din care fac parte și eu parte: e o coloană a cincea, nu a Rusiei sau a unei puteri, ci este o coloană a cincea a unei stări de spirit, coloana a cincea a Don Quijoților. Acei oameni care au talentul uluitor de a fi nu oameni ai timpului lor, ci critici ai timpului lor, care reușesc să vadă probleme pe care contemporanii nu reușesc să le vadă", a spus Bogdan Duca.

Specialistul în economie, Radu Bogdan Herzog consideră că prin lucrarea sa Iurie Roșca încearcă să ofere o altă perspectivă asupra problemelor pe care le-a generat globalizarea.

"Prin titlul acestei cărți Iurie încearcă să găsească împreună cu noi cale pe care trebuie să mergem. Socialismul nu a fost bun, capitalismul sau globalismul spre care am fost canalizați iarăși nu e bun. Probabil că soluția pe care o identifică Iurie, cel puțin pentru spațiul acesta, este ortodoxia și naționalismul economic. Ortodoxia ca reper spiritual, naționalismul economic ca soluție politică și economică", a spus expertul român.

Culegerea de articole "Ortodoxie și Naționalism Economic" a apărut la București la inițiativa editurii "Mica Valahie" și este disponibilă în mai multe rețele de distribuție din România. Potrivit autorului, o lansare a cărții urmează să aibă loc în viitorul apropiat și la Chișinău. 

 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0