Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Naționaliștii polonezi fac praf Germania

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
"Este un stat prea slab pentru a exercita o dominație asupra Europei, nu are suficient potențial, nici economic, nici militar, a adus UE într-o situație artificială"

CHIȘINĂU, 8 mart — Sputnik. Presa internațională a relatat despre acuzațiile pe care Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului naționalist polonez "Lege și Justiție", aflat la guvernare le-a adus lui Donald Tusk, președintele polonez Consiliului European. Acum, când Tusk candidează pentru un al doilea mandat, compatriotul său Kaczynski spune că acesta nu reprezintă de cât interesele Germaniei și că "realegerea sa la conducerea acestei instituții va agrava criza din Uniunea Europeană".

Председатель Совета ЕС Дональд Туск - Sputnik Moldova
Candidat de alternativă la şefia CE. Polonia nu-l mai vrea pe Tusk

Dar, mai interesantă decât cunoscuta rivalitate (mai întâi internă, acum unională) dintre cei doi polonezi, este caracterizarea negativă pe care Kaczynski o face Germaniei. Agenția France Presse citează diverse surse din care rezultă o anulare a Germaniei, din perspectiva liderului naționalist polonez.

Astfel, Jaroslaw Kaczynski consideră că "Germania este un stat prea slab pentru a juca acest rol, care nu are suficient potențial, nici economic, nici militar, pentru a exercita o dominație soft asupra Europei". Din aceste considerente, "dominația germană actuală a dus UE într-o situație artificială, ce decurge din relațiile economice și dintr-un oportunism incredibil al elitelor bruxelleze, această construcție este menită catastrofei", declară Kaczynski, iar realegerea candidatului Germaniei, așa cum îl numește pe Tusk, "va apropia Uniunea Europeană de o criză mult mai gravă decât cea de azi".

Summitul dedicat alegerilor pentru președinția Consiliului Europei se va desfășura săptămâna aceasta, joi și vineri, Tusk are șanse mari fiind susținut de popularii europeni (PPE), dar Polonia a propus un contracandidat, eurodeputatul (polonez) Jacek Saryusz-Wolski.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0