Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul vrea să impoziteze veniturile moldovenilor care muncesc peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariGheorghe Constandachi
Gheorghe Constandachi - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare sunt puși în aceleași condiții cu funcționarii corupți, care și-au făcut averi de milioane de euro luând mită, furând și prădând atât statul, cât și pe cetățeanul de rând. Și unii, și alții, ca să-și oficializeze capitalurile, vor trebui să achite doi la sută din valoarea averii declarate.
Chișinăul vrea să impoziteze veniturile moldovenilor care muncesc peste hotare

Economistul Gheorghe Constandachi a declarat pentru Sputnik Moldova că autoritățile de la Chișinău doresc ca moldovenii care muncesc peste hotare și care au adunat ceva bani acolo, pentru a-și aduce aceste venituri acasă, vor trebui să le declare și să achite două procente din valoarea acestora pentru a le legaliza, așa cum prevede proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, care deja a fost votat în prima lectură de către Parlament. Constandachi spune că acest lucru l-ar fi recunoscut public chiar președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul dezbaterilor publice organizate pe acest subiect.

Gheorghe Constandachi afirmă că intenția autorităților de a impozita veniturile moldovenilor care muncesc peste hotare contravine nomelor legale, constituționale și chiar celor internaționale.

Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Podcasturi
În 2017, statul îi va jăcmăni pe cei săraci, iar cei bogați vor huzuri

"Domnul Andrian Candu spune că acel un milion și jumătate de cetățeni moldoveni care muncește peste hotare și care vrea să-și aducă acasă banii câștigați în străinătate trebuie să fie impozitat cu două procente, așa cum stipulează proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală. Deci nu este de ajuns că aceștia oameni au fost obligați să plece peste hotare, să facă acolo o muncă grea, ei mai trebuie să fie impozitați. Este absurd. Cei care au câștigat acești bani în străinătate au fost deja impozitați. De ce să fie impozitați a doua oară, căci dubla impunere este interzisă prin lege? Această prevedere contravine tuturor tratatelor internaționale, mai ales celor europene, care au fost acceptate de autoritățile moldovene prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană", afirmă expertul.

În loc să le mulțumească, statul vine cu bâta supra moldovenilor plecați la muncă peste hotare

Gheorghe Constandachi mai afirmă că autoritățile de la Chișinău, în loc să-i ajute, să-i încurajeze pe moldovenii care muncesc peste hotare să-și investească capitalurile acasă, caută să-i impoziteze de două ori, forțându-i să-și țină banii departe de Republica Moldova.

"Conducerea statului al trebuie să le mulțumească moldovenilor care muncesc peste hotare, pe care politicienii noștri i-au forțat să plece la muncă peste hotare, și care trimit acasă bani, mențin consumul. Ca rezultat sunt plătite impozitele, oamenii de afacere pot să opereze importuri, să aducă produse alimentare, că Republica Moldova practic nu produce nimic astăzi. Sectorul agrar este la pământ, oamenii nu au locuri de muncă. Și dacă cei plecați peste hotare nu ar trimite bani acasă, am putea ajunge la o catastrofă socială pentru că datorită lor rudelor de acasă au o bucată de pâine pe masă", spune Constandachi.

"În loc să le creeze condiții ca acești oameni să investească în Republica Moldova, să creeze locuri de muncă, statul, dimpotrivă, vine cu bâta asupra lor. În loc să-i prindă, să lupte cu cei care au efectuat furturile din sistemul bancar, cei care fură statul prin achizițiile publice. Vă spun că prin achizițiile publice, anual sunt furate câte 3-4 miliarde de lei", a conchis expertul.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0